Trafikpolis Patrik Assarsson och hans kollega, bilinspektör Daniel Ferm, fick lyssna på många argument när personbilisten försökte slippa undan att bli rapporterad för dålig lastsäkring. Foto: Göran Rosengren

Idogt övertalningsförsök resultatlöst efter lastsäkringsmiss

”Kör bara i 60 och bromsar inte”

Flera yrkesförare rapporterades under onsdagen bland annat för sin oförmåga att hålla sig inom ramen för kör- och vilotidsbestämmelserna och för sin okunskap i ämnet lastsäkring. Även en privatbilist fick erfara det sistnämnda, vilket avslutades med ett oplanerat, praktiskt ”lastsäkringsexperiment”.
Slutsats: Tungt gods flyttar sig!

[pro_ad_display_adzone id=”46569″]
Under onsdagen gapade kontrollplatsen på Långeberga vid Helsingborg för ovanlighetens skull tom. Men trafikpolisen låg inte för den delen på latsidan. Gänget dök upp på flera andra platser.
– Det är bra att vi syns lite överallt, säger trafikpolis Richard Karlsson.

På kontrollplatsen vid Flåssmyr, E4, strax söder om Markaryd tillbringade trafikgruppen sina första timmar. Därefter flyttade man sig till några parkeringsfickor utmed riksväg 117, för att senare på dagen avsluta verksamheten på riksväg 24 vid Drakabygget mellan Örkelljunga och Våxtorp.

Det var inte endast yrkestrafiken som kontrollerades. Flera privatpersoner blev också föremål för kontroll. Och i ett fall rapporterades en personbilist för olovlig körning och dålig lastsäkring.

Släpvagnen som bilisten drar är för tung för att han ska få köra den på sin B-behörighet. På flaket ligger en betongtrappa som helt saknar lastsäkring.
– Den är tung, den kommer aldrig att flytta på sig, säger föraren och klappar på trappan.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]


Poliser och bilinspektörer
skakar på huvudet och föraren tar ny sats och fortsätter sin argumentation.
– Jag kör bara i 60 km/tim. Och bara på småvägar, försäkrar han.

Myndighetsfolket fortsätter att skaka på huvudet och förklarar att om han bromsar kraftigt så kommer trappan att hamna antingen i bilens bagagelucka eller kanske rentav träffa ett annat fordon – och vi värsta fall en oskyddad trafikant.

”Trappmannen” suckar uppgivet och tittar ner i asfalten. Därefter gör han ett sista försök att slippa böter.
– Men jag bromsar inte, säger han.

Rapporten skrivs och föraren vevar lydigt av släpkärran, som tippar baklänges eftersom den var något baktung. Trappan kasar bakåt och med en rejäl duns slår den i baklämmen.
Föraren tittar på trappan och sedan på undertecknad redaktör. Han säger inget då han troligtvis kände sig överbevisad. Tungt gods kan uppenbarligen flytta sig…

Och på tal om ”tungt”. Föraren rapporteras dessutom för olovlig körning eftersom hans B-behörighet inte räckte till för att dra det aktuella släpet.

Trafikpolisens gruppchef Farid Umeflod summerar dagen.
– Vi hittade som vanligt ett antal dåliga lastsäkringar, fortkörningar, slitna däck och kör- och vilotidsbrott, avrundar han.

[pro_ad_display_adzone id=”221″]

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-24 15:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Lastsäkring Trafikpolisen Trafiksäkerhet