Kenneth Jaktlund hoppas att Facebook ska hantera ärendet skyndsamt eftersom inkräktarna stör arbetet framåt för en sund transportbransch.

Här Stannar Sveriges Facebooksida har kapats

Här Stannar Sveriges Facebooksida har blivit kapat den 10 juni och nya, okända namn har ersatt de ordinarie administratörerna. Saken är anmäld till Facebook. Frågan är om inkräktarna av en slump har valt Här Stannar Sverige eller om kampen för en sund transportbransch har fått för mycket gehör och därmed måste tystas?


Conny Hård, administratör på Här Stannar Sverige, fick ett meddelande under natten om att ett säkerhetsintrång ägt rum på sidan. Meddelandet uppmanade honom att byta lösenord vilket han också gjorde direkt på morgonen. I samband med lösenordsbytet fick han en säkerhetskod.
– Vi anar att det är via säkerhetskoden inkräktarna kan ha tagit sig in, men vi kan inte veta om det är så, säger Kenneth Jaktlund, administratör på Här Stannar Sverige..

Bytet av lösenordet kan ha öppnat dörren för inkräktarna som kort därefter snabbt tar bort samtliga administratörer och sätter in nya namn.

Inkräktarna placerar Conny Hård som moderator och därmed kan han endast redigera och ta bort inlägg. Bibbi Steinert och Mikael Högberg blir vanliga medlemmar i gruppen medan Kenneth Jaktlund tas bort från gruppen helt. Även Freddy Welle är borttagen som administratör.

Samma dag skickar man in anmälningar till Facebook om kontona som har tagit över gruppen.
– Idag skickade jag även in ett förtydligande och förklarade vad Här Stannar Sverige är och att vi har kontakter med politiker, jurister, poliser och andra personer och organisationer såväl i Sverige som ute i Europa. Jag berättade att vi arbetar för en sund transportbransch, säger Kenneth Jaktlund.

Hittills har de fått endast ett standardsvar – att de anmälda kontona inte bryter mot Facebooks communityregler, vilket kan kännas provocerande då kontona, kapade i sin tur eller inte, faktiskt har gjort ett oönskat intrång som får stor inverkan och skapar märkbara störningar i gruppen och för gruppens arbete.

Av hänsyn till att de nya namnens konton i sin tur kan vara kapade, publicerar vi inte namnen då bilder på deras familjer och barn syns. Vi har emellertid skickat meddelande till dem och söker kontakt.

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-11 09:19
Kategori: Nyheter
Taggar: Dataintrång Här stannar Sverige Hemsida Kapning Lastbil Transport