Foto: Thomas Morell

Tullchef i Ystad slår larm:

Förare av tunga fordon kör drogpåverkade

Med anledning av att Ystads Allehanda lördagen den 29 maj hade en stor artikel om drogpåverkade förare, skriver Thomas Morell (SD) en interpellation till inrikesminister Mikael Damberg (S). Biträdande kontrollchef vid Tullverket i södra Sverige larmade. I artikeln framgår tullchefens oro över utvecklingen.

 

I snitt tar tullen två påverkade förare i veckan, och som tullchefen säger i artikeln: ”Vi är ju inte alltid där.” Mörkertalet är naturligtvis stort och visar på en utveckling som följt ett mönster de senaste åren.

Vidare säger tullchefen: ”En del av förklaringen till ökningen ligger hos de utländska åkerierna som chaufförerna kör på uppdrag för. De har ett så pressat tidschema att de tar till droger för att hålla sig vakna.”

Artikeln avslutas med följande: ”I ett fall nyligen stoppade vi en chaufför som var påverkad av droger. Bredvid sig i hytten hade han tre linor förberedda så han skulle kunna snorta under färd. Den personen blev häktad.”

Med anledning av detta, ställer Thomas Morell inrikesminister Mikael Damberg en fråga.
– Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att stävja fusket med kör- och vilotider och minska antalet drogpåverkade förare i tunga fordon?

Om artikeln

Publicerad: 2021-06-01 12:24
Kategori: Nyheter
Taggar: Drogpåverkade Förare Drograttfylla Rattfylla Socialdemokraterna Sverigedemokraterna Tullen