Teamet på Omen Technologies / Bild: Omen Technologies

Ökad cybersäkerhet för uppkopplade fordon

Omen Technologies, en snabbväxande leverantör av AI cybersäkerhetslösningar för uppkopplade fordon, meddelar idag att man erhållit Vinnova-finansiering som kommer att leda till vidareutveckling av bolagets lösning för cybersäkerhet i uppkopplade fordon.


Projektet, som löper över 12 månader inom ramen för Vinnovas utlysning ”Cybersäkerhet för avancerad industriell digitalisering”, drivs som ett konsortium bestående bland annat av Omen Technologies, Clavister, BAE Systems Hägglunds, och Bron Innovation och syftar till att utveckla avancerad AI-baserad detektering av cyberattacker mot fordon.

I takt med att fordon blir alltmer digitaliserade ökar sannolikheten för cyberattacker som därmed sätter både fordon och hela samhällen i risk. Omen kommer att vidareutveckla sin innovativa analysplattform genom att, tillsammans med projektkonsortiet, utveckla och implementera AI-baserade metoder för att förhindra attacker och upptäcka avvikelser i kommunikationsmönster mellan olika fordonssystem, oavsett om kommunikationen sker över Internetprotokoll (IP) eller CAN-bus.

De fyra organisationerna kommer att samarbeta för att demonstrera att modern forskningsbaserad och datadriven teknik praktiskt kan användas för att utrusta uppkopplade fordon med effektiva system för att identifiera skadliga försök att ta kontroll över fordonets system eller för stöld av känslig information. Finansieringen från Vinnova uppgår till cirka 4 miljoner kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2021-05-31 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: AI Cyberattack Cybersäkerhet Digitalisering Fordon transporter Uppkoppling