DAF får stororder från belgiska försvarsmakten

DAF har fått en stororder från den belgiska försvarsmakten. Ordern omfattar leverans och underhåll av 879 allhjulsdrivna CF-militärlastbilar. Leverans av de första fordonen planeras till 2022 och de sista fordonen ska tillverkas 2025.


Ordern på 879 CF-militärlastbilar omfattar bland annat 636 tvåaxlade lastbilar med 4×4-drivlina. Dessa fordon kommer att användas som allmänna lastfordon. Dessutom kommer DAF att tillhandahålla 243 lastbilar med 4 axlar och 8×8-drivlina för en rad olika tillämpningar (tippvagnar, containerfordon och kranar).

För de militära CF-modellerna har DAF ett nära samarbete med TATRA Trucks i Tjeckien, vilket har resulterat i ett unikt chassikoncept med oberoende fjädring som är inbyggd i ett centralt rör. Detta ger de militära CF-fordonen mycket bra och enligt DAF själva – oöverträffad terrängkapacitet och utmärkt förarkomfort även vid körning i mycket svår terräng.

Lastbilarna drivs av motorerna PACCAR MX-11 (4×4) och MX-13 (8×8) på 10,8 respektive 12,9 liter med uteffekt från 300 kW/410 hk till 340 kW/460 h

DAF har valt HIAB som leverantör för alla kroklyftsystem och lastkranar. VS-Mont har valts för leverans av karosser till tippvagnar. Karosserna till lastfordonen kommer att tillverkas av Porgest. Totalt förses 352 militära CF-fordon med en modern, bepansrad hytt som tillhandahålls av TATRA Defense Systems.

Tillverkningen av hytter till de militära CF-lastbilarna kommer att ske i DAF:s hyttfabrik i belgiska Westerlo. Motorerna kommer från DAF:s motorfabrik i nederländska Eindhoven. Chassierna kommer att tillverkas i TATRA-fabriken i Tjeckien.

Den fullständiga servicen av de militära CF-lastbilar för den belgiska försvarsmakten kan utföras av DAF:s återförsäljarnätverk med 27 platskontor i Belgien och över 1 100 kontor i hela världen. Den globala DAF-återförsäljarorganisationen backas upp av PACCAR Parts för tillgång till reservdelar.

Om artikeln

Publicerad: 2021-03-01 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Belgiska Försvarsmakten DAF Hiab Militärfordon Paccar Tatra VS-Mont