Notera att vare sig föraren eller andra i transporten inblandade, är misstänkta för något brott.

Förare i olycksdrabbat ekipage omhändertogs enligt LOB

Föraren omhändertas av polisen enligt LOB, men är åter släppt. Vad vi erfar så är vare sig föraren eller de andra aktörerna misstänkta för något brott. Vittnens rådiga ingripande ledde till att nycklarna togs ifrån föraren och polisen tillkallades.
Chaufförspodden – Exklusivt

 

Vittnen på Ljungbystopp finner söndagen den 21 februari ett skadat, portugisiskt trailerekipage ståendes på parkeringen. Den mycket tunga maskinen har hamnat snett på flaket och kapellet är upprivet, även dragfordonet är skadat. Förarens tillstånd är sådant att ett vittne som Proffs har talat med, såväl som andra vittnen, reagerar och en på området anställd, beslutar att omhänderta nycklarna till fordonet, ett agerande som inblandade finner rådigt.

Han ringer även polisen som under söndagseftermiddagen kommer till platsen och omhändertar då föraren enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade. Idag, måndag, är föraren åter i lastbilen, men fordonsnycklarna befinner sig fortfarande hos polisen.

Vi talar med polisens presstalesperson som berättar att ingen har sett föraren köra fordonet varför det kan bli mycket svårt att bevisa att han faktiskt har kört berusad oavsett vems förarkort som sitter i färdskrivaren. Tidningen Proffs skrev om ett liknande fall 2014 då höga beviskrav ledde till frisläppande av föraren.

Daf

Ekipaget med lasten som, enligt uppgift, är 8 x 2 meter och väger 29 866 kilo ska ha färdats söderut på E4 och ska då ha körts emot ett vägräcke där ekipaget skadades. Polisen berättar att de idag är på plats vid Lagan för att leta efter delar av den skadade trailern. Någon rapport om eventuella fynd har ännu inte kommit.

Transporten är beställd av DHL som känner till det inträffade och ser mycket allvarligt på det om händelsen visar sig ha inträffat på grund av alkohol. De vill dock vänta med att kommentera omständigheterna tills polisens utredning är klar.

VBG onspot

Den som fått uppdraget av DHL är Begoma och även här vill man invänta polisens utredning. Hur hamnade utförandet på den portugisiska åkeriets ekipage?
– Vi har sedan tid tillbaka ett samarbete med Mondego AB. Vi vill invänta vad polisutredningen visar och tar det därifrån sedan. Om det är alkohol inblandat är det naturligtvis allvarligt och något vi i sådana fall måste ta med åkeriet på vårt sätt, säger Begoma.

Vi får kontakt med Mondegos svenska kontaktperson som låter hälsa att man vill vänta med kommentarer tills polisens utredning är klar.

Maskinen är en glasmaskin som kommer från Emhart Glass Sweden i Sundsvall. Även här vill man invänta polisens utredning.
– Det som hänt är naturligtvis inte bra. Nu ska maskinen komma hit igen för att kontrolleras, säger man på Emhart Glass.

Under eftermiddagen kommer maskinen att lastas om.

Hultsteins

Vittnen upplevde förarens tillstånd vara sådant att fordonsnycklarna behövde tas omhand.
Vittnen upplevde förarens tillstånd vara sådant att fordonsnycklarna behövde tas omhand.

Om artikeln

Publicerad: 2021-02-22 15:40
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastförskjutning LOB Polisen Rattfylla