Efterfrågan på lastbilsförare är fortsatt hög enligt TYA:s Skolledarrapport 2020/2021.

Transportutbildning ger jobb direkt

Av de som gick ut transportprogrammet 2020 fick 77 procent jobb direkt, det visar TYA:s Skolledarrapport. Antalet elever som går ut med godkänd examen har också ökat rejält.


Efterfrågan på lastbilsförare är fortsatt hög och det märks på landets Fordons- och transportprogram. Antalet förstahandssökande har ökat med 14 procent jämfört med förra året, enligt TYA:s Skolledarrapport för 2020/2021.

Dessutom har antalet antagna elever på transportinriktningen i årskurs 2 ökat med 14,2 procent. Det är de i särklass största ökningarna sedan rapporten lanserades 2011.

Andelen elever som går ut med godkänd examen i årskurs 3 är 85,6 procent, jämfört med 80 procent året innan.

Micaela Roslund, projektledare på Transportfackens Yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA), säger att set är oerhört starka siffror och en mycket glädjande utveckling i en bransch där efterfrågan på arbetskraft fortsatt är hög.
– En viktig anledning är det fantastiska arbete många gymnasieskolor gör med lärare som engagerar sig i varje individ för att de ska klara en tuff utbildning och ta de körkort de behöver i yrket, säger hon.

I år har TYA med en ny fråga i rapporten – i vilken utsträckning elever blivit anställda som lastbilschaufförer direkt efter årskurs 3, antingen som sommarvikarier eller i tillsvidare- och provanställningar.
– Svaren visar att hela 1 277 av 1 657 elever, 77,1 procent, fick jobb direkt efter examen. Detta trots att vi befinner oss mitt i en pandemi, konstaterar Micaela Roslund.

En fortsatt stark trend är att fler tjejer upptäcker transportinriktningen. 2014/2015 var andelen tjejer på skolorna 15,7 procent. I dag är andelen tjejer 27,2 procent i årskurs 2 – mer än var fjärde elev. Dessutom redovisar 17 av de 91 tillfrågade skolorna över 40 procent kvinnliga elever i årskurs 2.

Micaela Roslund tycker det är positivt att fler tjejer attraheras till branschen.
– Det ökar mångfalden och är en stor fördel för arbetsgivarna som nu kan rekrytera ur en betydligt större grupp. Det behövs i en bransch som söker med ljus och lykta efter arbetskraft, säger hon.

Värt att notera kan vara att antalet elever i gymnasieskolan kommer att öka ända fram till 2026, från dagens 340 000 till 400 000 elever, vilket kan bli en utmaning för kommunerna.
– Det är en viktig fråga för branschen. Vi på TYA fortsätter därför att jobba aktivt för att skapa fler utbildningsplatser. Just nu kan vi konstatera att vi är på rätt väg då 14,2 procent fler elever antogs på transportinriktningen 2020 jämför med 2019. Det motsvarar 280 utbildningsplatser, avrundar Micaela Roslund.

Om artikeln

Publicerad: 2021-01-28 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Chaufför Transport Transportgymnasium TYA