Lane Change Collision Prevention (LCP), är en stödfunktion som hjälper föraren att undgå kollisioner vid körfältsbyten. Lane Change Collision Prevention (LCP), är en stödfunktion som hjälper föraren att undgå kollisioner vid körfältsbyten.

Scania lanserar EAS – Electrically Assisted Steering

Scania introducerar nu EAS som ett tillval. Den elektriskt assisterade styrningen förbättrar körupplevelsen och gör det möjligt att introducera nya eller förbättrade stödsystem för föraren.


De gör det även möjligt att minska den mentala påfrestningen på föraren vid körning med stora fordon på starkt trafikerade motorvägar. De EAS-baserade ADAS-funktionerna är aktiva i hastigheter över 60 km/h, men kräver fortfarande att föraren har händerna på ratten.

Scanias EAS-system är ett elektrohydrauliskt och hastighetsberoende system som bland annat kan ge aktiv upprättning efter svängar samt ökad riktningsstabilitet vid körning i sidvind, skriver Scania.

Kontrollalgoritmen som styr systemet, tar bland annat hänsyn till fordonets hastighet så att styrmomentet alltid är anpassat till motståndet från de styrande hjulen. Den elektrohydrauliska styrningen återför automatiskt de styrande hjulen till neutralposition vilket är extra fördelaktigt vid backning.


Om artikeln

Publicerad: 2020-12-14 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: EAS Scania Stödsystem