Automatlås ökar säkerheten för Renovas personal och samhället runtomkring.

Automatiskt låssystem försvårar kapning av tunga fordon

Miljöföretaget Renova har tillsammans med Safedriving utvecklat ett automatiskt låssystem för att försvåra kapning av tunga fordon. Systemet monteras nu på hela Renovas tunga fordonsflotta.
Chaufförspodden – Exklusivt

 

Hans Zackrisson på Renova.
– Terrordådet i Stockholm 2017 då en lastbil kapades och körde in i människor på Drottninggatan, väckte frågor hos oss om hur vi kan ytterligare förstärka säkerheten kring våra tunga fordon. Sedan länge har vi 360-graderskameror runt våra tunga fordon. Med automatlås ökar vi ytterligare säkerheten både för vår personal och samhället runtomkring, säger han.

För att kunna tömma behållare eller lyfta containrar måste Renovas fordon ha motorn på även när de står stilla. Med det automatiska låssystemet behöver chauffören inte tänka på att låsa hytten när han eller hon kliver i och ur bilen. En lås- och mottagarenhet i bilen och nyckeln i fickan samverkar för att bilen automatiskt ska låsas när chauffören rör sig bort från den och låsas upp när han eller hon närmar sig.

Dennis Pettersson är verkmästare i Renovas fordonsverkstad och en av hjärnorna bakom systemet.
– Svårigheten var att få låssystemet att ”prata med” fordonets dator utan att störa annan elektronik i bilen, men vi löste det. Vad vi vet finns inget sådant här låssystem för tunga fordon framtaget någon annanstans, åtminstone inte i Europa, säger han.

Låssystemet har utvecklats och testats på två bilar under ett och ett halvt år. Peter Ellevad är en av chaufförerna som medverkat i testet. Han tycker att den automatiska låsningen bidrar till en säkrare arbetsmiljö.
– Det känns tryggt att veta att ingen kan ta sig in i bilen när jag vänder ryggen till, säger han.

Renova installerar nu det automatiska låssystemet Leave and lock i samtliga cirka 260 tunga fordon. Man planerar att även kunna erbjuda externa kunder montering av systemet.

Daf

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-21 09:32
Kategori: Nyheter
Taggar: Leave And Lock Renova Safedriving Terrordåd