Coop: ”Renhållning en mycket viktig del av vårt kontinuerliga arbete”

I vaktkuren till Coops lager i Bro finns koden som används av förare för att komma in i en barack där bland annat toalett finns. Bilderna visar ett eländigt skick invändigt och de förare som använder byggnaden kan riskera att bli smittspridare av inte bara corona. Coop förklarar att man förvisso äger byggnaden, men att den ligger utanför deras lagermiljö. Det bilderna visar är oacceptabelt, säger Coop som nu ska besluta om vad som ska hända med byggnaden.


Vi har tidigare skrivit om ohygieniska toaletter hos ICA i Västerås och hos Nordic Sugar i Arlöv. Idag är det kritiken mot hygienen hos Coops lager i Bro som lyfts efter att redaktionen fått in bilder från ett toalett/duschutrymme som chaufförer använder och vars kod finns i fönstret på vaktkuren en bit bort.

Bilderna är inte tagna nyligen, men väl mitt under rådande coronapandemi. De aktuella bilderna gäller endast den aktuella byggnaden och beskriver alltså inte hur det ser ut i de övriga toaletter som erbjuds inne på Coops lagermiljö.

Vi kontaktar Coops pressavdelning utan att bifoga bilderna och ställer frågor kring hur Coop i Bro sköter de toalettutrymmen som erbjuds. De berättar att det i direkt anslutning till deras lagermiljö, finns 40 toaletter
– Vid de kontor där vi lämnar ut uppdrag till chaufförerna finns flera toaletter i direkt anslutning. Utöver dessa finns det ytterligare ett stort antal toaletter vid omklädningsrum, kontor och liknande ytor. Vi har nästan 120 000 kvadratmeter lageryta i Bro och det kan därför, trots de många toaletterna, ibland vara långt till närmaste toalett från vissa lastfickor. Vi kan tyvärr inte erbjuda dusch för förarna, säger Coop.


Alla toaletter i lagermiljö städas två gånger per dag och checklistor sitter uppsatta där städbolaget kvitterar att städning genomförts. Denna frekvens utökades vid coronautbrottet från att tidigare varit städning en gång per dag.

Varmvatten och tvål finns i alla WC-utrymmen, dock ej handsprit. Handsprit finns i deras kontorsutrymmen och fikarum och där chaufförer hämtar sina uppdrag.

Efter coronautbrottet har man inrättat flera stationer för sanering av truckar där man med spritlösning kan rengöra handtag och andra kontaktytor på truckarna samt att de upprättat kontinuerlig sanering av de PDT-dosor som lånas ut till chaufförer för att scanna de pallar som ska lastas.

Hur viktigt är det för Coop som livsmedelsföretag att toaletterna hålls rena och har det som är nödvändigt för att förarna ska kunna ha en god hygien?
– Renhållning av våra hygienutrymmen är en mycket viktig del av vårt kontinuerliga arbete med att säkra en god arbetsmiljö. Sedan corona har detta blivit än mer viktigt. Ett exempel på detta är den fördubbling av städfrekvens och uppsättning av checklistor som vi beskrivit, säger Coop.


Därefter skickar vi bilderna vi fått in. Den aktuella byggnaden ligger en bit bort från vaktkuren. I vaktkurens fönster finns koden till utrymmet så att förare ska kunna komma in, således är det ett utrymme som används. Vi frågar varför det ser ut som det gör där, hur ofta utrymmet kontrolleras och hur rimmar det bilderna visar med den hygienstandard Coop vill upprätthålla.

Coop vidhåller att alla toaletter i deras lagermiljö städas två gånger per dag och checklistor sitter uppsatta där städbolaget kvitterar att städning genomförts. Denna frekvens utökade de vid coronautbrottet. De försöker även arbeta tillsammans med chaufförerna och uppmana till så god hygien som möjligt i dessa lokaler.

Coop pekar på att de bilder vi skickat, är tagna från en barackliknande lokal som är lokaliserad utanför deras lagermiljö.
– Byggnaden ägs av Coop, men den är inte en del av vår inhägnade lagermiljö och vår städpersonal har ingen möjlighet att underhålla den, svarar de.

Baracken har funnits kvar sedan en tidigare renovering i området och några återkommande rutiner för att underhålla toaletten i baracken har inte funnits på plats.
– Ni har nu uppmärksammat oss på barackens skick, ett skick som inte är acceptabelt. Vi tittar just nu på vad vi ska göra med baracken och om den ska stå kvar. Som nämnt innan så erbjuder vi chaufförerna toaletter i vår lagermiljö med uppsatta städrutiner, avrundar Coop.

Har du erfarenhet av dylikt, hör av dig till oss via: tips@vagpress.se.Om artikeln

Publicerad: 2020-10-23 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Bro Coop Toalettsnusket