Bilden är inte från den aktuella anläggningen. Bilden är inte från den aktuella anläggningen.

Brittiskt återvinningsföretag får böta 244 000 för miljöbrott

Det Norfolkbaserade återvinningsföretaget måste betala i svenska kronor motsvarande nästan 244 000 kronor, för att ha drivit en olaglig återvinningsanläggning i över ett år. ”Vi är offer för vår egen framgång”, säger företagets chef.

Det är inte bara i Sverige det finns problem med återvinningsföretag som inte följer lagar och regler. Även Storbritannien har sin beskärda del av fusk och denna gång renderade det i ett kännbart straff.

Benjamin Lemmon, chef för Skippy Industries, som även har en begränsad licens för fyra lastbilar, berättade i Norwich Magistrate’s Court efter att företaget erkänt brottet, att de hade blivit ”ett offer för sin egen framgång”.

Företaget lagrade begagnade kylskåp, smutsiga madrasser, skräp och annat blandat avfall i högar utanför sin central i Setchey, Kings Lynn, där det riskerade att förorena den närliggande floden Nar.

Benjamin Lemmon medgav att han visste att han borde ha ansökt om ett ändrat tillstånd för att lagligt kunna använda platsen, men att det hade man inte råd till.

Han hävdade också att företaget hade ”vuxit ur de befintliga byggnaderna”, men domstolen noterade också hur Lemmons ”vårdslösa” handlingar hade konkurrerat bort andra, lagliga företag.

Advokat Mike McGee som försvarade företaget, berättade för domstolen att Lemmon hade liten erfarenhet av avfallsindustrin och hade gjort sitt bästa för att rensa bort det avfall som inte rymdes i kraven.

Det landade på totalt cirka 244 000 svenska kronor varav Benjamin Lemmon fick betala merparten av böterna motsvarande nästan 154 000 svenska kronor för brottet samt resten av summan för kostnader och avgifter.

Scott Cunnington, miljöansvarig på Environment Agence.
– Vi hoppas att denna dom fungerar som en väckarklocka för andra företag och påminner dem om att de måste hålla sig inom de gränser och till de villkor deras tillsånd gäller, säger han till Commercial Motor.

Om artikeln

Publicerad: 2020-10-07 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: