Foto Heidi Bodensjö Foto Heidi Bodensjö

Einride: Vi är ett ”klassiskt åkeri” – men ändå inte

Det har skrivits mycket om Einride AB:s automatiserade, förarlösa och eldrivna pod och förutom att fordonet ser väldigt annorlunda ut, är frågan: Är det redan idag ett kommersiellt fordon och är Einride ett ”uppfinningsföretag” eller ett fungerande åkeri och har man andra fordon än den spektakulära poden?
Robert Falck, Einride AB. Foto: Heidi Bodensjö.
Robert Falck, Einride AB. Foto: Heidi Bodensjö.

Vi träffade ägaren och grundaren Robert Falck när Einride den 15 september hade tagit med sig poden till Helsingborg, inbjudna av organisationen A Sustainable Tomorrow som höll ett seminarium med flera intressanta talare som berättade om framtidens transporter.

Medan vi tittade på hur poden kördes på en cykelbana utmed havet, åtföljd av Trygve Grøndahl som vid behov kunde stanna fordonet som fjärrstyrdes från Göteborg, svarar Robert Falck på frågan om huruvida Einride är ett åkeri eller inte eller något annat.
– I en klassik bemärkelse är vi ett åkeri, men ändå inte. Vi äger tiotalet fordon som är i drift just nu och det finns en stor efterfrågan på våra tjänster. Vår intention är inte att konkurrera, utan istället att samarbeta med dagens åkerier för att ställa om till elektriska och elektrisk autonoma transporter. Vi utvecklar tekniken tillsammans med de som har bäst förståelse för förutsättningar och behov, det vill säga dagens åkare och lastbilschaufförer. De här en stor om ställning och vi försöker hjälpa marknaden att ställa om, säger han.

Med det svaret blev poden och konceptet mer greppbart. De, precis som ”vanliga” åkerier, skriver kontrakt med transportköpare precis som åkerier alltid har gjort.

De har inte endast fordon av samma typ som poden, utan även elektrifierade fordon som ser ut som vi är vana vid. Redan 2018 blev Einride först med att introducera världens första självkörande, eldrivna transportsystem för tunga transporter på allmän väg installerades. Det var i Jönköping och transporterna utförs mellan två av DB Schenkers lager där.
– Just poden lämpar sig mycket bra för den typen av körning mellan terminaler och inne på inhägnade områden, säger Robert Falck som tillägger att Einride även tillhandahåller bland annat transportplanering.

Behöver vi chaufförer i framtiden?
– Ja, men chaufförens roll och vad som ingår i chaufförens uppgifter, kommer att förändras med tiden. I framtiden kan vi få se att en chaufför ska kunna sitta på en central och köra tiotalet fordon samtidigt. Lastning och lossning får annan personal på plats utföra, säger han.

Tiotalet fordon idag, räcker det?
– Nej, nästa år kommer vi att rulla ut 40-45 fordon till, avrundar Robert Falck.

Trygve Grøndahl är utvecklingsingenjör på Einride och berättar att lastkapaciteten på poden de visar i Helsingborg, ligger på cirka 15 ton och kan köras cirka 200 kilometer på en laddning.
– Livslängden på batterierna beror på hur hårt man kör dem och hur snabbt de laddas. Håller man
sig inom det ultimata spannet för batterierna och laddar långsamt, håller de längre, säger han.

Erikssons Åkeri i Tomelilla AB har precis börjat ett samarbete med Einride vilket startade den 1 oktober. Christian Pedersen är projekt- och driftansvarig för detta och berättade att det är fyra helt elektrifierade dragbilar som ska köra gods från Oatly mellan Landskrona och Helsingborg samt Trensum.
– Vi köper inte fordonen utan blir tredjepartslogistiker som står för bemanningen, service, underhåll och personalplanering. Intresset bland förarna för tjänsterna att köra dessa fordon, är mycket stort, säger han.

Utmaningen som han ser det, är laddinfrastrukturen. Räckvidden är cirka 220 kilometer, laddningen tar cirka tre timmar. Via sin plattform styr Einride när det ska laddas och de optimerar upplägget när kunden beställer transporten.
– Är det kö till laddstationen, kan ett chaufförsbyte bli aktuellt för att inte överskrida 15-timmars arbetsdag, säger Christian Pedersen.
Även utbytespaket med batterier är något man tittar på.


Även Helsingborgs
hamn har inlett ett samarbete, men är just nu i inledningsfasen. Bart Steijaert, vd för hamnen, berättar att deras ägare, Helsingborgs stad, vill att hamnen ska vara fossilfri till 2024.
– Vi undersöker möjligheten att ha automatiserade eldrivna fordon på hamnområdet för att flytta containers. Det som måste lösas är podens lastförmåga som idag ligger på runt 15 ton medan våra containers ofta har mycket högre vikter, säger han.

Proffs var på plats under seminariet och kommer att presentera en större artikel i den redaktionella Proffs framledes.

Se även: Webb-TV

 

Till vänster lastutrymmet i Einrides pod-lastbil. Till höger Christian Pedersen, Erikssons Åkeri i Tomelilla AB, som ser fram emot att arbeta med de elektrifierade dragbilarna. Foto Heidi Bodensjö, Proffs. Montage: Göran Rosengren, Proffs
Till vänster lastutrymmet i Einrides pod-lastbil. Till höger Christian Pedersen, Erikssons Åkeri i Tomelilla AB, som ser fram emot att arbeta med de elektrifierade dragbilarna. Foto Heidi Bodensjö, Proffs. Montage: Göran Rosengren, Proffs

Om artikeln

Publicerad: 2020-09-30 16:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Automatiserat Einride Elektrifierad Lastbilar Pod Webb-TV