Dyrt när danskregistrerad dragbil körde otillåtet cabotage – i Danmark(!)

När polisens Tungvognscenter Øst i Danmark kontrollerade yrkestrafiken vid Stora Bält blev bland annat ett danskregistrerat dragbilsekipage stoppat. Men trots att dragbilen var hemmahörande i Danmark, landade ärendet i otillåtet cabotage – med dryga böter som följd.
- Det här är ett ovanligt ärende, säger poliskommissarie Henrik Fobian.

Det danskregistrerade ekipaget stoppades i förra veckan. Bakom ratten satt en nordmakedonsk förare som visade upp ett förartillstånd som visade att han arbetade för ett slovenskt transportföretag.

Likaså visade föraren upp ett kontrakt som visade att det slovenska företaget hade hyrt in den danska dragbilen för en längre period.
– Det här är ett ovanligt ärende, förklarar poliskommissarie Henrik Fobian, Tungvognscenter Øst, efter att ha konstaterat att det handlade om ett otillåtet cabotage.

Fobian berättar att det är första gången som en dansk lastbil är inblandad i ett cabotageärende i det egna landet.
– Även om de utländska åkerierna använder sig av nya metoder för att försöka kringgå lagen och flyga under polisens radar, visar det här ärendet att de utländska åkerierna inte kan känna sig säkra. Jag är mycket nöjd med att vi fick satt stopp för det här åkeriet, förklarar Henrik Fobian.


Vid kontrollen kunde polisen
konstatera att lastbilen under de senaste 14 dagarna hade kört på en fast rutt mellan Århus och Køge. Polisen skriver i ett pressmeddelande att man uppskattar att dragbilen har kört minst 21 otillåtna cabotageturer i Danmark.

Det slovenska transportföretaget blev därmed åtalat för otillåtet cabotage och fick se sin dragbil beslagtagen av den danska polisen. Till skillnad från i Sverige, blir det dyrare att köra flera otillåtna cabotage i Danmark.

I det här fallet kostade varje enskilt cabotage 10 000 danska kronor. Totalsumman landade på motsvarande drygt 300 000 svenska kronor, böter som nu ska betalas innan dragbilen åter kan rulla ut från polisens uppställningsplats.

Om artikeln

Publicerad: 2020-09-01 07:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Politi Transportfusket Tungvognscenter Öst