50 000 tulltjänstemän måste utbildas - kommer Storbritannien att klara uppgiften?

Inför Brexit: 50 000 tulltjänstemän måste utbildas – innan 2021

Brittiska Road Haulier Association (RHA), uppskattar att de nya rutinerna för tullen vid gränsen till EU kommer att generera cirka 200 000 000 nya delar i pappersarbetet. Det kommer i sin tur kräva att 50 000 tulltjänstemän i Storbritannien måste utbildas innan 31 december 2020.

RHA kräver nu att brittiska transportörer måste få klara besked på hur de efter Brexit i januari nästa år, förväntas driva sina verksamheter när full gränskontroll från EU införs.

Även om Storbritannien har meddelat att man inte kommer att införa fullständiga tullkontroller av varor som kommer från EU, har Michel Barnier, EU-Brexitförhandlare, bekräftat att från och med den 1 januari 2021, kommer samtliga brittiska produkter som importeras till EU att mötas av kontroller oavsett om ett handelsavtal uppnås eller inte.

Barnier sade också att EU har anställt och utbildat hundratals ytterligare tulltjänstemän för att klara av att hantera det kommande extra pappersarbetet.

RHA konstaterar att Storbritannien behöver utbilda 50 000 tulltjänstemän innan den 31 december 2020. Något den brittiska regeringen ännu inte visat att de kommer att uppfylla inom angiven tidsram, står det i Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-14 11:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Brexit Gränskontroll tull