Foto: Scania

Coop Danmark beställer Scanias helelektriska lastbil

Danmarks största detaljhandelsföretag Coop kommer att ta en helelektrisk lastbil i drift för sin stadsdistribution. Detta är det senaste exemplet på hur Scania samverkar med kunder i framkant för en gemensam utveckling av hållbara transportlösningar.

Danmark tillhör de främsta länderna när det gäller hållbara tunga transporter med förnybara biobränslen och hybridlösningar. Nu gör även helt elektrifierade fordon entré i landet. Scanialastbilen, med en beräknad räckvidd på 140 km, planeras att tas i drift i Coops verksamhet under första kvartalet 2021. Räckvidden kan dessutom förlängas genom möjligheten till snabbladdning, till exempel under lastning eller lossning av gods.

Genom att den elektriska drivlinan ger en helt utsläppsfri körning och i praktiken ljudlös drift, utgör den helelektriska lastbilen den perfekta lösningen för stadsdistribution, står det i pressmeddelandet. En förutsättning för helt utsläppsfri drift i hela produktionskedjan (well-to-wheel) är att elen kommer från fossilfria energikällor, som är allmänt tillgänglig i Danmark.

Anton Freiesleben, Scania Danmark.
– Scania fortsätter att investera i och utveckla elektrifierade transportlösningar och vi börjar närma oss brytpunkten när de också utgör ekonomiskt bärkraftiga alternativ för kunderna. Coops ambitioner för hållbarhet ligger helt i linje med Scanias och vi ser fram emot ett nära samarbete när vi nu tillsammans tar steget in i elektrifiering, säger han.

Scanias officiella lansering av sina helektriska lastbilar sker senare under 2020. Företaget tillverkar redan elbussar och hybridlastbilar utöver det breda utbudet av fordon för förnybara bränslen.

Vill du läsa mer om Scanias elfordon, gör du det här.

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-09 13:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Coop Danmark Eldrift Scania