Samarbetet i Ecta vill påskynda utvecklingen mot frakt med noll utsläpp.

18 företag i samarbete för krav på lastbilar med nollutsläpp

Idag lanserar 18 europeiska företag och organisationer inklusive Nestle, IKEA, Unilever, Michelin, Girteka Logistics och fler, European Clean Trucking Alliance för att kräva lastbilar med noll utsläpp.

En nybildad koalition av europeiska nyckelaktörer inom vägfrakt uppmanar EU att påskynda
övergången till rena lastbilar för att uppfylla utsläppsmålen i den föreslagna EU Climate Law för å3 2030 och för att uppnå ett koldioxidneutralt Europa år 2050.

Frans Timmerman, EU-kommissionens vd för European Green Deal.
– En grön återhämtning är bra för hälsan, ekonomin och för sysselsättningen. Jag är imponerad av att de en imponerande grupp företag, ickestatliga organisationer och medborgare från hela Europa som går tillsammans för att stödja detta mål. Med EU:s Green Deal som kompass, kan denna allians påskynda utvecklingen mot frakt med noll utsläpp, säger han.

Kristian Kaas-Mortensen, chef för Strategic Partnerships på Girteka Logistics.
– I dag står lastbilar för endast 2 procent av fordonen på vägarna, men svarar för 22 procent av transporters CO2-utsläpp i EU. Vi kan inte uppfylla Parisavtalet utan att få bort detta utsläpp.
Girteka Logistics ser det som ett måste att ersätta sina 7 400 Euro 6-lastbilar med fordron med nollutsläpp. Att gå med i European Clean Trucking Alliance (ECTA) säger de ger en stark och enad röst för det gemensamma målet; lastbilar med noll utsläpp.

Elisabeth Munck af Rosenschöld, hållbarhetschef på Ikea Supply Chain Operations.
– På Ikea drivs vi av vår vision att skapa en bättre vardag för många människor. Vi har ambitiösa mål för att minska utsläppen av växthusgaser från varje transport. Genom samarbetet i Ecta, tror vi att vi kan uppnå mer och säkra en hållbar framtid, säger hon.

Frank Verhoeven, vd på Vos Logistics.
– På Vos Logistics satsar vi hårt på att bli mer hållbara. Varje år mäter vi de förbättringar som gjorts baserat på vår hållbarhets-KPI och publicerar resultaten i vår årsrapport. Ecta passar in i vår strategi och vår vision. Att öka antalet lastbilar med noll utsläpp på vägarna ger stora fördelar. I Ecta vill vi bidra till en mer hållbar framtid, säger han.

Ecta stöds av DB Schenker, Grupo Sesé, International Council on Clean Transportation och The World Economic Forum. Medlemmar i Ecta är dessa:
Anheuser-Busch InBev
Contargo
Deutsche Post DHL Group
FM Logistics
GEODIS
Girteka Logistics
Inter IKEA Systems B.V.
Meyer & Meyer
Michelin
Nestlé
No Limit Logistics
Nordic Logistics Association
Polis Network
Transport and Logistics Netherlands
Transport & Environment
Unilever
Van der Wal
Vos Logistics

Om artikeln

Publicerad: 2020-07-15 09:43
Kategori: Nyheter
Taggar: CO2 ECTA Girteeca Green Deal Ikea Nollutsläpp Parisavtalet Vos Logistics