Foto: Proffs, Arkiv Foto: Proffs, Arkiv

PostNord om ”skandalfordonen”: De förarna skulle aldrig kunna vara aktuella för oss

De tre ”skandalfordonen” med anknytning till Alguns Åkeri AB, kontrollerades i början av december 2019. Nu riskerar åkeriet 1,5 miljon kronor i sanktionsavgifter. Transportstyrelsen utreder. Postnord är en av Alguns Åkeris kunder, men säger att de aktuella förarna aldrig kunde varit aktuella för deras transporter. Det har visat sig inte stämma.

I vår första artikel berättar vi om händelserna och att vad vi erfar, handlar det om tre företag som på olika sätt kan knytas till den aktuella transportverksamheten. Två av dem är så pass nystartade att det inte finns någon årsredovisning att tillgå. Alguns Åkeri AB har däremot funnits sedan år 2010 och omsätter enligt Allabolag.se cirka 188 miljoner kronor (2018).

Vi har därefter varit i kontakt med ett antal av de kunder som anlitar Alguns Åkeri AB för att de ska få en möjlighet att uttala sig i en kommande artikel. En av dem är Postnord som säger att de endast använder sig av Alguns Åkeri AB.

Postnord berättar också att Alguns Åkeri AB inte ska använda sig av andra bolag i sin koncern eller underleverantörer/bemanningsföretag för deras transporter.
– De aktuella chaufförerna som i detta fall brutit mot reglerna kommer inte att köra för Postnord säger de.
Postnord begärde in och har nu fått en skriftlig redogörelse och plan från Alguns Åkeri som ska följas upp.

Kort efter deras svar till oss får vi veta att minst två Postnordekipage, med samma konstellation av förare och olika företag som skandalfordonen vi tidigare skrivit om, har kontrollerats av polisen. Ett dagen innan Julafton i Västerås och ett annat nyligen på Västkusten. Vid kontrolltillfället kunde man se att flera förare körde fordonen, men den här gången kunde inga överträdelser upptäckas.

Istället är det andra frågor som väcks. Vi kontaktar Postnord igen med detaljerade uppgifter om ett av ekipagen.

Detta var ju enligt er en kombination som inte kunde bli aktuell, men det kunde alltså lika gärna varit era enheter bakom de aktuella dragbilarna.
– Vi har fått en skriftlig handlingsplan från Alguns Åkeri AB som vi kommer att följa upp nu. De vi anlitar ska följa gällande lagar och regler, men mer kan vi inte kommentera i dagsläget, svarar Postnord som behöver mer tid att kontrollera våra uppgifter.

De aktuella fordonen körs på nyttjanderättsavtal på ett annat företag än Alguns Åkeri AB. Fordonen hör hemma i ytterligare ett annat företag. Postnord säger att de endast använder Alguns Åkeri AB. Då är frågan intressant om vilket företag som fakturerar själva transporten till Postnord.

Postnord behöver mer tid för efterfrågningar innan de kan svara. Våra frågor får därför förbli obesvarade ytterligare lite till.

Om artikeln

Publicerad: 2020-01-03 16:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Alguns Åkeri AB Dubbla Förarkort Kör- och vilotider Polisen PostNord Transportfusket