Foto: Vlantana

Chaufför räddade livet på personbilist som somnade under färd

Det har stormat rejält runt Vlantana Norge AS under en tid. Allt har emellertid inte varit nattsvart. En av företagets chaufförer agerade nyligen rådigt och räddade förmodligen livet på en norsk personbilist som somnat vid ratten och kommit över på fel sida.
Egidijus skadades inte fysisk, men hade svårt att sätta ord på upplevelsen när han intervjuades av Østlendingen. Foto: Vlantana
Egidijus skadades inte fysisk, men hade svårt att sätta ord på upplevelsen när han intervjuades av Østlendingen. Foto: Vlantana

Det har stormat runt Vlantana Norge som fått vidta åtgärder. Nu börjar myndigheterna landa i sina utredningar och vi läser i tungt.no att den norska skattemyndigheten, Skattetaten, i ett brev till företaget har ”godkänt ändringarna som vidtagits och beslutat att det inte finns skäl för böter eller påföljder”.

I samma artikel konstaterar vi att det ännu saknas svar från Statens vegvesen, men att myndighetens tidigare uttalanden om att tillstånden skulle dras in, nu istället blivit att ”frågan behandlas och de vill inte uttala sig innan det är färdigt”.

Vlantana Norges fordon rullar alltså vidare och i ett av dem satt Egidijus som, utan att sätta sig själv först, antagligen räddade ett liv. Sådant ska uppmärksammas oavsett vems fordon det är och vilken chaufför det än gäller. Den här gången var det en av Vlantana Norges förare som agerade rådigt.

I norska tidningen Østlendingen läser vi (låst artikel) att vid 08.40-tiden lördagen den 11 januari kom Egidijus körandes på riksväg 3 vid Opphus. Riksväg 3 är en olycksbelastad väg. Körbanan var delvis snötäckt och det rådde gryningsljus.

Vid samma tid körde även en man i 40-årsåldern på samma väg fast från andra hållet. Mannen hade somnat framför ratten och körde över i Egidijus körfält.

Det var mycket få bilar på vägen, berättade Egidijus för Østlendingen.
– Men rätt vad det var så såg jag bilen köra över på min sida av vägen och jag fick endast en tanke i huvudet – hur kan jag undvika att kollidera, sade han i intervjun.
Hans enda tanke var att rädda personbilsföraren och Egidijus vred ratten åt höger och körde av vägen och krockade där med både ett träd och en vägskylt.

När han tog sig ur hytten, möttes han av personbilsföraren som tackade honom för att ha räddat livet på honom.

Guttorm Tysnes, regionchef i NLF ryckte också ut för att stötta chauffören efter olyckan som han passerade på väg till ett möte.

Guttorm Tysnes skrev senare på dagen ett inlägg på Facebook där han hyllade förarens agerande och avrundade med att berätta att nordmannen har en hel bil och en hel kropp, men inte längre något körkort. Vlantanaföraren fick inga fysiska skador.

Egidijus hade svårt att finna ord att beskriva upplevelsen med när Østlendingen intervjuade honom.
– Jag har kört denna väg många gånger men aldrig tänkt tanken att detta skulle kunna hända just mig, sade han.
Vlantana Norge har uppmärksammat föraren och lovordat hans agerande.

Foto: Vlantana
Foto: Vlantana