Nytt rekord för personliga registreringsskyltar

Intresset för personliga registreringsskyltar ökar stadigt i Sverige och 2019 är ett rekordår. Fram till december har Transportstyrelsen godkänt 3 897 ansökningar om personlig skylt. Det innebär att fjolårets rekordnotering om 3 410 personliga skyltar redan är passerad och att 4 000-gränsen av allt att döma kommer nås innan årets slut.

Möjligheten att skaffa en personlig registreringsskylt infördes 1988. Intresset för de personliga skyltarna har stadigt ökat sedan starten och i dagsläget finns totalt cirka 20 000 personliga skyltar i landet.

En personlig skylt kan oftast ha upp till sju tecken. För att teckenkombinationen ska godkännas måste den vara ledig. Den får inte heller kunna misstas för ett ordinarie registreringsnummer, väcka anstöt eller medföra olägenhet.

Om kombinationen motsvarar ett produkt- eller företagsnamn måste den som äger rätten till namnet ge ett medgivande till ansökningen.

2019 är ett nytt rekordår för personliga registreringsskyltar.

Det går trender i vad för typ av kombinationer som ansöks om. Återkommande ansökningar handlar ofta om förnamn, smeknamn eller företagsnamn.
– En trend som utvecklats väldigt starkt under de senaste åren är att människor med utländsk bakgrund söker skyltbeteckningar som associerar till platser i hemlandet. Det kan röra sig om namnet på en hemby, en region eller geografiska platser som berg eller sjöar, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen.


Det kostar 6 200 kronor
att skaffa en personlig registreringsskylt. Licensen är giltig i tio år och det står ägaren fritt att flytta skylten mellan olika fordon. Det enda kravet är att licensinnehavaren är registrerad som ägare till fordonen.

Av summan 6 200 kronor behåller Transportstyrelsen 700 kronor som ska täcka de administrativa kostnaderna under de kommande tio åren. Resten av pengarna skickas till Trafikverket och ”skyltfonden”.

Skyltfonden är en fond från vilken Trafikverket vid två tillfällen om året delar ut pengar till olika trafiksäkerhetsprojekt. Under de senaste tio åren har Trafikverket betalat ut 85 miljoner kronor från fonden.
– Den som väljer att skaffa en personlig skylt gör det i första hand för att sticka ut lite i trafiken. Men samtidigt bidrar man alltså till att förbättra trafiksäkerheten i Sverige vilket alla inte är medvetna om, säger Eva Isaksen.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-10 12:36
Kategori: Nyheter
Taggar: Personlig registreringsskylt Skyltfonden