Litauiskt åkeri fick betala 25 000 för överlast och dålig lastsäkring

Ett litauiskt åkeri tog sig vatten över huvudet när de åtog sig att köra en ståltransport från norra Själland i Danmark till Norrköping. Uppdraget blev övermäktig den tvåaxliga dragbilen vilket slutade med en nota på drygt 25 000 kronor efter att ha kontrollvägts i Helsingborg.

Trafikpolis Christer Hansson, vars bilinspektörskollegor Mazen Al-Asam och Tommy Berg stoppade ekipaget i måndags kväll, förklarar att en treaxlig dragbil hade klarat viktgränserna.
– Men nu överskreds bruttovikten med 5,8 ton, berättar han.

Även lastsäkringen var bristfällig.
– Böter och överlastavgift blev totalt lite drygt 25 000 kronor, summerar han.

Pengarna betalades inte under måndagskvällen varpå ekipaget klampades. De 36 timmarna, som ju är maxgränsen för klampning, löpte ut klockan 10 på onsdagsförmiddagen och polisen låste upp klampen.

Den litauiske chauffören och tillika sonen till åkeriägaren, blev informerad om att stanna kvar på platsen till böter och avgifter hade betalats.
– Det gjorde han också. Idag på morgonen (torsdag) kunde vi se att hela summan betalats in. Föredömligt skött, säger Christer Hansson.

Efter att lastsäkringen kompletterats samt att delar av lasten lossats på en terminal i Helsingborg idag, kunde färden mot slutdestinationen fortsätta.

Om artikeln

Publicerad: 2019-12-05 12:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Lastsäkring i fokus Överlast Trafikpolisen Trafiksäkerhet