Nya Mercedes-Benz Actros utsedd till ”Truck of the Year 2020”

Lastbilsjournalister från 24 europeiska länder har utsett nya generationens Mercedes-Benz Actros till ”Truck of the Year 2020”. Priset har fokus på teknisk innovation och det är femte gången av fem möjliga som Actros får det och den nionde som det ges till en lastbil från Mercedes-Benz. Det gör Mercedes till det mest framgångsrika märket i prisets historia.
Istället för backspeglar, finner vi MirrorCams med kameror på utsidan och digitala skärmar vid a-stolparna.
Istället för backspeglar, finner vi MirrorCams med kameror på utsidan och digitala skärmar vid a-stolparna.

Juryn i Truck of the Year har specifika krav på vad som ska värdesättas. Reglerna för priset säger att det ska delas ut till den nya lastbil som mest bidragit till att förbättra ekonomi, miljöpåverkan, säkerhet, köregenskaper och komfort.

Mest uppmärksamhet har Actros fått för att de traditionella backspeglarna ersatts av så kallade MirrorCams med kameror på utsidan och digitala skärmar vid a-stolparna. Kamerorna visar inte bara en bild utan följer också trailer eller släp i kurvor och har stödlinjer som bland annat visar var bakaxeln är.


Actros har också fått en helt ny Multimedia Cockpit där den traditionella instrumenteringen ersatts av bildskärmar och touchscreens på samma sätt som i nya Mercedes-Benz personbilar. Det ger både mer information och information som presenteras på ett bättre sätt.

Nya Actros har genom ”Active Drive Assist” fått självkörande funktioner som juryn gav höga betyg. Den har också femte generationens autobroms ”Active Brake Assist” samt en utvecklad Sideguard Assist som minskar risken för olyckor med oskyddade trafikanter vid lastbilens sidor.

Juryns motivering lyder:
”Med nya Actros har Mercedes-Benz tagit en högmodern lastbil till våra vägar, vilket jämnar ut vägen till framtidens automatiserade körning”.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2019-11-22 09:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Mercedes-Benz Truck of the Year 2020