Åkeri och förare fick 1,5 miljon i böter – och fängelse – för förarkortsfusk

Cirka 1,5 miljon svenska kronor dömdes en åkeriägare, dennes företag och en chaufför i åkeriet att betala för att föraren i oktober förra året ertappades med att köra på en annan persons förarkort. Den senaste domen i ärendet föll under gårdagen.

En 53-årig åkare från Vejletrakten i Danmark, dömdes av domstolen i Kolding under onsdagen till 70 dagars villkorligt fängelse för att ha bidragit till att en av hans förare körde åkeriets lastbil med en annan persons förarkort i färdskrivaren.

Av en utredning som dansk polis gjort framgick det att föraren kört med den andre personens förarkort under perioden september till oktober 2018.
– Åkeriägaren förklarade att han hade blivit uppmärksammad på att föraren körde mycket – och att han körde med en annan persons förarkort – men att han inte hade gjort någonting åt det, säger specialåklagare Pernille M.A. Moesborg på Sydøstjyllands Politi.

Den 29 april 2019 fick föraren sin dom. Även han dömdes till 70 dagars villkorligt, plus böter på 317 500 danska kronor (cirka 480 000 svenska) för omfattande brott mot kör- och vilotidsreglerna när han stoppades den 16 oktober 2018.

Domstolen dömde under gårdagen dessutom åkeriföretaget, som ligger i Fredericiatrakten, att betala 786 000 danska kronor (närmare 1,2 miljoner svenska) för tilltaget.

Både åkeriet och åkeriägaren godtog domstolens beslut och tänker alltså inte överklaga.

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-26 17:37
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Förarkort Rättsfall Tungvognscenter