100 EU-miljoner till Ystad, Gävle och Karlshamn

EU har beslutat om investeringar på 1,3 miljarder kronor i 39 infrastrukturprojekt för att förbättra Europas transporter. Investeringarna i hamnar och tågförbindelser bidrar till ett mer hållbart och sammanlänkat Europa. Bidragen kommer från Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) och bland mottagarna finns tre svenska projekt.
Transportkommissionär Violeta Bulc
Transportkommissionär Violeta Bulc

59 miljoner kronor investeras i en elektrisk järnväg mellan Gävle och den närliggande östkustlinjen, för att underlätta bytet från vägburna transporter till mer hållbara tågtransporter.

12 miljoner kronor går till att uppgradera Ystad färjehamn. Investeringarna kommer att öka hamnens kapacitet, göra den mer hållbar och förbättra förbindelser med Swinoujscie i Polen och Bornholm.

32 miljoner kronor läggs på att förbättra en av Sveriges största hamnar i Karlshamn för att öka dess kapacitet för både fraktfartyg och passagerarfartyg.

Transportkommissionären Violeta Bulc.
– EU-kommissionen lever upp till löftet att göra Europas transporter mer hållbara, säkra och smarta. Med dagens beslut ger vi ytterligare stöd till övergången till hållbara transporter med låga utsläpp samt med fokus på våra järnvägar och hamnar, säger hon.

Fonden för ett sammanlänkat Europa erbjuder finansiellt stöd till gränsöverskridande infrastruktur inom transport, telekommunikation och energi. Syftet är att skapa en sammanlänkad kontinent. Fonden har en budget på cirka 247 miljarder kronor under nuvarande program. EU-kommissionen föreslår att budgeten utökas till cirka 451 miljarder kronor i EU:s nästa långtidsbudget (2021-2027).

Efter godkännande från medlemsländerna kommer EU-kommissionen formellt anta beslutet om bidragen under de kommande dagarna. Senast i januari ska EU:s byrå för innovation och nätverk INEA ha skrivit på ett avtal om anslagen med samtliga projektägare.

VBG onspot

Om artikeln

Publicerad: 2019-09-27 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EU EU-bidrag Gävle Järnväg Vägtransporter Violeta Bulc Ystad