Rattfull bulgar stoppades: ”Jag förtjänar inte att förlora körkortet”

Lördagen den 23 februari stoppas ett trailerekipage för rutinkontroll. Kontrollen äger rum vid E6/länsväg 160 vid Spekeröd. Dragbilen och dess förare är från Bulgarien, släpet danskt. När föraren kontrolleras, känner man en stark alkoholdoft från mannen som sedan blåser positivt i sållningsinstrumentet.

Föraren misstänks därmed för rattfylleri under inverkan av alkohol och då det finns en flyktrisk, häktas mannen i väntan på utredning och förs till Uddevalla. Resultatet av hans utandningsprov visar 0,36 promille (0,18 mg/l) efter att säkerhetsavdraget har gjorts.

I förhör berättar föraren att han startat resan i Göteborg mot Oslo. Kvällen innan gick han och lade sig vid 22-tiden. Vid 23.30-tiden blev han uppringd och fick ett meddelande om ett dödsfall. I samband med det, dricker han tre öl varav en 50 cl med alkoholhalt 3,5% och två stycken 33 cl med 4,5%.

Han har inga alkoholproblem och brukar aldrig dricka då han arbetar. Tills nu, då han efter tre-fyra timmars sömn ger sig iväg mot Oslo.

Under förhöret varken erkänner eller förnekar han sitt brott, men är villig att betala de böter som åklagaren dömer ut. Anledningen till att han inte vill erkänna, är att han tycker att polisens utandningsinstrument inte är tillförlitligt och begär istället att få lämna ett blodprov.

Detta nekas han då utandningsprovet i Polisens Evidenzer varit korrekt. Då vill föraren ha ett intyg som talar om att han nekats blodprovet, men då han redan godtagit att lämna ett utandningsprov, bifalls inte hans begäran.

Han avslutar då med att säga att han vill betala böterna, men att han inte haft för mycket alkohol och därför vill ha ett blodprov.


När han får frågan om
huruvida han är förtjänt av att bli av med körkortet, svarar han att han inte känt sig berusad och därför inte förtjänar bli av med körkortet. Böterna kan han betala, men vill behålla körkortet.

Domen blir 40 dagsböter á 80 kronor samt 800 kronor till Brottsofferjouren. Totalt 4 000 kronor. Föraren tjänar 16 800 euro per år har sambo och ett barn samt betalar underhåll för två ytterligare barn.

Får han behålla körkortet? I Sverige leder rattfylleri så gott som alltid till att körkortet återkallas. Bara vid halter på 0,2 – 0,3 promille (0,10-0,15 mg/l), finns möjlighet till varning istället.

Den aktuelle föraren hade 0,36 promille (0,18 mg/l), men endast utfärdande myndighet kan dra in hans körkort. Vi frågar Transportstyrelsen hur de i normalfallet gör och får veta att mannens utländska körkort kan ogiltigförklaras i Sverige. För aktuell promille handlar det om en period på två månader.

Om artikeln

Publicerad: 2019-03-11 15:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Rattfylleri Spekeröd Trafiksäkerhet Transportfusket