Buss med tiggare fick tillbringa natten på Långeberga

Samhällsdebatten vad gäller tiggare handlar inte sällan om huruvida tiggeriet är en organiserad verksamhet eller inte. Resan till Sverige för de 25 tiggarna från Rumänien var uppenbarligen organiserad – även om den inte var välorganiserad. Ta del av berättelsen från Helsingborgspolisens kontrollinsats i helgen.

Under helgens kontroll i Helsingborg, stoppar trafikpolisen en buss på väg norrut genom Sverige. Bussen är registrerad i Rumänien och de 25 passagerarna ombord hade för avsikt att hoppa av på olika platser i landet. Så långt kunde det ha handlat om en helt vanlig buss i linjetrafik. Men riktigt så låg det inte till.
– Dessa människor är tiggare och ska enligt deras egna uppgifter tillbringa ett par månader här i Sverige för att tigga pengar och leta pantburkar, förklarar trafikpolis Sören Johansson.

Enligt samtal som polisen förde med passagerarna hade några passagerare redan hoppat av i Danmark och därefter i Landskrona.
– De övriga skulle bland annat till Helsingborg, Göteborg och till Linköping.

För resan har var och en betalat motsvarande 1 500 svenska kronor. Summan kan ta flera veckor att få ihop.
– De säger att det kan ta allt från en vecka till en månad att samla ihop pantburkar till ett värde av 1 000 kronor. Det var enbart fattiga människor ombord på bussen, förklarar Johansson.

Men hur bor de när de är i Sverige?
– En av passagerarna sa att han ska bo under buskar och presenningar.


Bussförarna, som initialt var
två till antalet, berättade för polisen att de tagit över i Hamburg. De kunde därför endast visa upp varsitt färdskrivarblad.
– Så småningom kröp det fram att de var tre förare och att alla hade varit med på bussen från början i Rumänien.

Att köra från Rumänien via Danmark till Helsingborg fungerar inte ens med multibemanning.
– Vi fick ju till slut se samtliga färdskrivarblad och kunde därmed konstatera att samtliga tre hade brutit mot kör- och vilotiderna.

För detta skulle polisen ha 12 000 kronor av besättningen på bussen.
– En av förarna ringde då upp någon och en halvtimme senare kommer en personbil till kontrollplatsen och överlämnar kontanter till förarna. Därefter försvinner bilen lika snabbt som den kom, berättar Sören Johansson som inte ens hann se när personbilen dök upp.

Bussen och dess passagerare fick sedan stå kvar på kontrollplatsen tills förarna fått sin dygnsvila innan färden tilläts fortsätta. Och ”bussbolaget” som organiserat resan gick sannolikt inte med riktigt så stor vinst som det var tänkt från början.

Om artikeln

Publicerad: 2019-02-18 17:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Rumänien Tiggare Trafikpolisen