Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Göran Rosengren, arkiv

Politiker agerade snabbt efter NLF:s vinterdäckskrav

Efter att Norges Lastebileier-Forbund, NLF, skickat ett brev till transport- och kommunikationsdepartementet med krav på strängare vinterdäckskrav, gick det snabbt och nu meddelar vägdirektör Terje Moe Gustavsen att han är positiv till en sådan förändring.

Den 17 januari skrev vi om NLF:s krav på snabba åtgärder för säkra vinterdäck. Brevet som sändes till transportminister Jon Georg Dale satte igång ett raskt händelseförlopp berättar NLF i lastebil.no.

Så snart Jon Georg Dale fått ta del av NLF:s skrivelse, passade han raskt bollen vidare till Vegdirektoratet och nu uttalar sig vägdirektör Terje Moe Gustavsen.
– Så sent som i fredags fick vi i uppdrag av Samfærdseldepartmentet om att undersöka om vi kan införa strängare vinterdäckskrav, säger Gustavsen.

Gustavsen var tydlig med att han gärna inför hårdare krav för vinterdäck såvida det inte föreligger några juridiska hinder för det.
– Om vi kan göra det, ska vi göra det, understryker Gustavsen.


Det har gnisslat en del
mellan NLF och Vegdirektoratet och Gustavsen säger att han har förståelse för det och medger att NLF-medlemmar säger att de blivit felaktigt framställda av media i samband med kontroller.
– Det är viktigt att gå ut i media och tala om kontroller eftersom det är förebyggande i sig. Allt eftersom vi blir bättre på riskbaserade kontroller, visar kontrollresultaten en allt mer skev bild av de faktiska förhållandena, säger han.

Han ser detta som en växande utmaning.
– Vi måste vara noga med att visa att vi gör kontroller och att tala om upptäcktsrisken, samtidigt som vi måste vara tydliga i att kommunicera vad kontrollresultaten faktiskt visar, sammanfattar vägdirektör Terje Moe Gustavsen på Vegdirektoratet i Norge.

Om artikeln

Publicerad: 2019-01-21 11:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Lagkrav NLF Norge Politik Trafiksäkerhet Vinterdäck