Stor utlänningskontroll pågår hos danskt åkeri

Utlänningskontrollavdelningen UKA Vest vid Syd- och Sydjyllandspolisen, besökte tidigt i tisdags morse transportföretaget Kurt Beier i Padborg. Det sker i samarbete med Arbejdstilsynet. Syftet är att undersöka en grupp filippinska förares arbetsförhållande.

I samband med besöket, följer 26 filippinska förare frivilligt med polisen för att berätta om sina nuvarande förhållanden under sin vistelse i Danmark. Det gäller exempelvis anställnings-, arbets-, skatte- och bostadsförhållandena.

Chaufförerna har anställningsavtal direkt med ett polskt företag och lever under mycket spartanska förhållanden på ett område som tillhör Kurt Beier i Padborg. Polisens och myndigheternas uppfattning är att de konstaterar förhållanden som, tillsammans med förarnas berättelser, påvisar att det behövs ytterligare undersökningar även direkt på platsen.

Under operationen samarbetar UKA Vest med Arbejdstilsynet, Skatteverket, Aabenraa kommun och Brand og Redning för att avslöja villkoren för de filippinska förarna.

Polisens roll under åtgärden, är att kontrollera om villkoren strider mot bestämmelserna i strafflagen om människohandel. De ska även kontrollera att arbets- och uppehållstillstånd är i ordning.

Polisen ingår även i ett samordnat samarbete mot social dumpning tillsammans med Arbejdstilsynet och Skatteverket. Utöver detta, finns ett samarbete med Center mod Menneskehandel där fokus för samarbetet är att säkerställa att både arbetsgivare och de anställda följer lagstiftningen.

Åtgärden är fortfarande pågående varför ytterligare information inte kan ges ännu.

En uppdatering kommer att presenteras genom ett pressmeddelande senare idag och i samband med det, kommer en tidpunkt för presskonferens att meddelas.

Bilden är hämtad från Kurt Beiers Facebooksida

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-30 13:18
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Kurt Beier Poliskontroll Utlänningskontroll