Carina Jakobsson, vd på Kilafors. Foto: Mikael Forslund, arkiv. Carina Jakobsson, vd på Kilafors. Foto: Mikael Forslund, arkiv.

Kilafors containervagn sätts i trafik – på Sydpolen

Kilafors Industri AB fick i våras sin mest oväntade order någonsin, då det stor klart att företaget skulle få leverera en containervagn till Sydpolen. I fredags lämnade vagnen svensk hamn och säljaren Hans Englund var naturligtvis på plats för att övervaka leveransen och ”säga farväl”.
Säljaren som fick den annorlunda beställningen, Hans Englund. Foto: Kilafors
Säljaren som fick den annorlunda beställningen, Hans Englund. Foto: Kilafors

– Det här känns jättespännande, säger Hans Englund. Klart att jag blev glad när jag såg möjligheterna för företaget att synas över hela världen, men min första reaktion när det stod klart att vi skulle få ordern var ändå lite skräckblandad förtjusning. Den här produkten ingår ju inte direkt i vårt ordinarie sortiment.

Efter påbyggnation hos Hammar Maskin i Olsfors har vagnen nu skeppats vidare till det brittiska åkeribolag som sköter alla transporter mellan det 80-tal forskningsstationer som finns på Antarktis, och där Sverige har två stationer. Containervagnen ska rulla på världens kallaste kontinent, så den har specialutrustats för att klara extrem kyla med särskilda axlar och bromsar från BPW.

I huvudsak ska vagnen transportera containers med förnödenheter och material på de enkla grusvägar som byggts fram till och mellan forskningsstationerna.
– Det som komplicerade saken var vagnen skulle lastas på en båt som inte går särskilt ofta och att den nu ska färdas till andra sidan jordklotet, säger Carina Jakobsson, vd. Försörjning av reservdelar kommer således att bli en utmaning, men vi har hittat en särskild lösning för det. De som arbetar på forskningsstationerna är ju vana vid att ha en viss framförhållning när det gäller att få saker och material levererat till Antarktis, avslutar hon med ett leende.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Över 10 000 enheter har sålts
från fabriken i Kilafors genom åren – men aldrig trodde väl företagsledningen att det fanns en marknad på Sydpolen. För Hans Englund som sålt vagnar åt företaget sen 70-talet är affären speciell:
– Vi har sålt teatervagnar, lastväxlarvagnar och timmervagnar till Sydafrika, men detta toppar allt, avslutar han och skrattar.

Färdig för leverans. Antarktis nästa. Foto: Kilafors
Färdig för leverans. Antarktis nästa. Foto: Kilafors

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-12 11:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Antarktis Containervagn Företagsnyheter Hammar Kilafors Sydpolen