Däck av maskrosgummi snart i serieproduktion

Snart kan du köra på däck gjorda av maskrosor, säger Continental som i flera år har testat materialet och nu installerat maskiner i fabriken för tillverkningen.

Under flera år har Continental testat däck tillverkade av maskrosor och nu har de installerat de första maskinerna i fabriken och hoppas kunna starta med serieproduktion om några år.

Att tillverka däck av maskrosor kommer att vara mer miljövänligt än att använda naturgummi som idag. Användningen av maskrosor skulle lätta på trycket på de traditionella gummiplantagerna i tropiska områden.

Målet är att minska beroendet av naturgummi som är föremål för stora prissvängningar på råvarumarknaden.

Maskrosor kan odlas i hela Europa och leder till att Continental gynnar europeiska fabriker vilket kommer att minska logistiken och negativ miljöpåverkan.

Continental har drivit forskningsprojektet med maskrosor i många år, men redan 2015 presenterade de sitt första däck gjort av materialet som de kallar Taraxagum. Namnet kommer från maskrosens botaniska namn. Däcket som testades i Sverige är vinterdäcket Continental WinterContact TS 850 P.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Nu, tre år senare, har de
installerat de första maskinerna på forskningscentrat Taraxagum Lab Anklam. Maskinerna ska utvinna gummi ur maskrosrötter redan i höst. Det är en stor maskin som upptar cirka 50 kvadratmeter och väger 40 ton. Nu är Continental ett steg närmare serieproduktion av maskrosdäck.

Taraxagum Lab Anklam ligger i Ryssland och är en maskrosplantage som ska användas för däckproduktion.
– Continental lägger mycket resurser på att utveckla framtidens teknologi både när det gäller däck och annan teknologi för bilindustrin, säger Knut Knudsen, produktchef på Continental Dekk Norge.

De arbetar med en Vision Zero där målet är en framtid utan olyckor, skadade och döda i trafiken.
– Däck med gummi tillverkade av maskrosor, är ett viktigt steg för oss så att vår bransch kan bli mer miljövänlig, avrundar Knut Knudsen.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-09 11:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Continental Däcktillverkning Maskrosor Miljö Produktnyheter