Chaufför döms för farlig körning – insamling uppe i 80 000

Johan Kullgren: ”Överskottet går till Barncancerfonden”

Djurrättsorganisationen Tomma burars blockad av Scans slakteri i Kristianstad, leder till att en aktivist och en lastbilschaufför ställs inför rätta. Nu har domarna fallit och båda åtalade döms.

Måndagen den 11 december 2017, blockerar aktivister från Tomma burar in- och utfart från Scans slakteri i Kristianstad.

Aktionen leder till att en aktivist åtalas för att inte ha hörsammat ordningsmakten. En lastbilschaufför åtalas för framkallande av fara för annan.

Domen mot aktivisten faller den 18 oktober i år, samma dag som rättegången och han döms till det lägsta antalet dagsböter, 30 dagsböter á 50 kronor. Hur ställer du dig till motiveringen?
– Jo, jag köper den sett ur ett rent lagligt perspektiv, men beklagar att inte djurens perspektiv ryms i den motiveringen, säger han till oss.

Tomma burar samlar i samband med rättegången in 3 779 kronor och överskottet kommer att gå till fler aktiviteter.


Den 17 oktober i år, hålls
rättegången mot lastbilschauffören som även filmades när han tutande svänger in på infarten där det redan står lastbilar som aktivisterna hindrar att köra. I och på gatan befinner sig andra aktivister. På filmen ser vi hur den kvinnliga aktivisten som sitter på körbanan, får kasta sig undan.

Vi frågar henne om hon inte hörde honom tuta?
– Jo, det gjorde jag, men även de som redan stod stilla, tutade också och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att han skulle köra, säger hon till oss.

Hon är nöjd med att han blev dömd eftersom, även om han var irriterad på situationen, ger det honom inte rätt att utsätta andra för fara och domen skickar viktiga signaler, anser hon.


Vi har försökt få kommentarer
av aktuell chaufför, men han har avböjt medverkan. Han döms av tingsrätten för vårdslöshet i trafik, vilket resulterar i 100 dagsböter á 250 kronor och han ska även betala kostnaderna för sin advokat. Summan landar på 51 800 kronor. Begärda skadestånd riktade mot chauffören, ogillades emellertid av tingsrätten.

Även chauffören har blivit föremål för insamling av pengar. Johan Kullgren på Kullgrens Åkeri AB startar en insamling för att hjälpa chauffören att betala de 51 800 kronorna.Tillsammans lyckas medlemmarna på Facebook-gruppen Truckers Paradise, nå mer än målet.
– Responsen är enorm, säger han. På 57 minuter fick vi in 51 000 kronor och det fortsätter strömma in pengar.

Idag är summan 80 000 kronor och fortsätter uppåt. Överskottet går till Barncancerfonden, säger Kullgren.

Kullgren säger att han förstår att chauffören dömts eftersom det han gjorde var fel.
– Samtidigt är han en vanlig chaufför som försöker göra sitt jobb och situationen hade aldrig uppstått om inte aktivisterna funnits på platsen.

Vi läser bland kommentarer på Tomma burars Facebooksida att aktivister är glada över att de i alla fall lyckades rädda några djurs liv och därför var det värt det.
– Inga av djuren går tillbaka till bönderna för att leva resten av sitt liv. Det enda aktivisterna gör, är att skapa mer lidande för djuren med allt ståhej, stimmande och längre tid i transporterna, sammanfattar Johan Kullgren.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-30 11:54
Kategori: Nyheter
Taggar: Aktivister Kristianstads tingsrätt Rättsfall Tomma burar