Foto: Från gruppens livestream på Facebook

Chaufför och aktivist i rättegång efter slakteriblockad

Aktivisten åtalas för att inte ha hörsammat ordningsmakten. Chauffören åtalas för framkallande av fara för annan. Aktionsgruppens grundare är positivt överraskad över att chauffören åtalas. De två rättegångarna hålls 17 och 18 oktober i Kristianstads tingsrätt.
Martin Smedjeback. Foto: Martin Stenmark
Martin Smedjeback. Foto: Martin Stenmark

Måndagen den 11 december 2017, blockerar aktivister från Tomma burar infarten till Scans slakteri i Kristianstad. Aggressiva kommentarer och dödshot på sociala media, ledde till att vi intervjuade en av grundarna av Tomma burar, Martin Smedjeback.

Tomma burar har inför rättegångarna gått ut med ett pressmeddelande och först ut den 17 oktober, är chaufförens rättegång. Han står åtalad för framkallande av fara för annan. Det är Mary-Jane Eklund, 46, från Malmö som med nöd och näppe klarar sig undan.
– Jag vände mitt huvud i sista sekunden och fick syn på en lastbil som kom farande alldeles för fort, säger hon.
Hon är en av flera aktivister som ska vittna under rättegången mot chauffören.

En livestream från slakteriblockaden i Kristianstad, visas på Facebook 425 000 gånger och många kommentarer stöttar aktivisterna, men många skriver också hotfulla kommentarer och tycker att aktivisterna borde köras över.
– Det är anmärkningsvärt och skrämmande att en fredlig aktion som görs för att minska våld, väcker så mycket hot om våld och att förare utsätter aktivister för livsfara, säger Smedjeback.


De inte har något emot förare
eller andra. De önskar bara att våldet mot djuren upphör, säger han i pressmeddelandet.

Den 18 oktober ställs en av aktivisterna, Max Nilsson, inför rätta efter att ha suttit i vägen för djurtransporter under blockaden. En stödmanifestation kommer att arrangeras utanför tingsrätten klockan 13.30 samma dag.

Vi kontaktar Martin Smedjeback på nytt och frågar om han har någon förståelse för chaufförens beteende.
– Jag kan förstå att blockaden kan ha gjort honom irriterad, men att låta irritationen leda till att han tar en sådan risk, har jag svårare att förstå, säger han.

Att chauffören alls åtalas, är en ny, positiv erfarenhet för Smedjeback och organisationen. Trots att han varit aktivist i många år, har han aldrig upplevt något sådant tidigare.
– Oftast vänder sig rättssamhället mot aktivisterna och utan erfarenhet av denna nya situation, vågar jag inte sia om utfallet.

Han har fått signaler som gör gällande att videon från händelsen kan ha haft betydelse för att saken tas upp.

Hur utfallet blir för den åtalade aktivisten är Smedjeback, med de tidigare erfarenheterna han har, mer säker på och menar att Max Nilsson antagligen döms.
– Men, när vi vill förändra något och använder civil olydnad som verktyg, är vi beredda på detta eftersom vi utmanar lagarna, avrundar Martin Smedjeback.

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-16 13:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Aktivister Kristianstads tingsrätt Slakteriblockad Tomma burar