Johan Segerstéen, Transport Area Manager, Ikea Transport & Logistics Services, visar hur man använder testutrustningen. Foto: Mattias Hennius Johan Segerstéen, Transport Area Manager, Ikea Transport & Logistics Services, visar hur man använder testutrustningen. Foto: Mattias Hennius

Är du onykter kan du känna dig blåst på Ikea

Sedan maj i år, kan du inte längre komma in på Ikea i Jönköping och Älmhult utan att blåsa grönt i alkomätaren. De slumpmässiga alkokontrollerna har kompletterats med den senaste generationen av alkoblås för att anta den stora samhällsutmaningen rattonykterhet utgör.

I april 2017 börjar Ikea med slumpmässiga alkokontroller i Torsvik och Älmhult. Kontrollerna utförs av Ikeas egen personal tillsammans med Ikeas vaktbolag på platserna.

Nu har Ikea utökat sina kontroller av alkohol och droger med den senaste tekniken. På Ikea i Torsvik och Älmhult startade de i maj i år ett pilotprojekt med alkoblås.
– Det är inget tvång att blåsa, utan en uppmaning till samtliga som ska in, säger Mattias Hennius, presskommunikatör på Ikea Range & Supply. Om någon vägrar att blåsa, får vederbörande vänta utanför i åtta timmar.

Alkomätaren används genom att personen gör en snabb utandning mot ett munstycke, utan att röra vid detsamma varför ingen hantering med använda munstycken krävs.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]


Bakom projektet ligger Ikeas
nolltolerans mot alkohol och droger. För att göra allt de kan för att bidra till nykterhet i trafiken, har distributionscentralen, DC, i Älmhult och Ikea Transport & Logistik Services tagit initiativet till detta och infört testerna på nämnda platser.
– Ikea kan inte lösa den samhällsutmaning som rattonykterhet utgör, men vi vill göra allt vi kan för att öka trafiksäkerheten, säger Hennius som även han måste blåsa för att komma in på dessa områden.

Blåser någon positivt, men under 0,2 promille, får denne vänta utanför området i åtta timmar.
– Blåser någon över 0,2 promille, kontaktar vi polisen, säger han.

Förutom den interna rapporteringen vid positivt blås, kontaktas även den aktuella speditören. Syftet är att hindra påverkade förare från att köra, inte att straffa någon. Därför överlåter de eventuella repressalier till transportören eller speditören, förklarar Hennius.

De har, sedan projektet startades i maj, haft ett antal positiva utslag. Hur ser det ut nu?
– Antalet har minskat kraftigt sedan vi införde de nya rutinerna, säger han. Och vi ska komma ihåg att nu är det inte bara stickprover. Samtliga förare blåser.

Kommer ni att utrusta era andra terminaler på samma sätt?
– Alkotesterna i Torsvik och Älmhult är piloter och när vi har utvärderat resultatet av dessa, är det ingen orimlig tanke att vi kan komma att införa detta på fler DC i Europa, sammanfattar Mattias Hennius på Ikea.

[pro_ad_display_adzone id=”212″]

Om artikeln

Publicerad: 2018-10-24 16:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Alkotest Arbetsmiljö Företagsnyheter Ikea Trafiksäkerhet