Polsk förare stoppad i Helsingborg – misstänks för drograttfylla

Under onsdagen stoppas ett utländskt ekipage av trafikpolisen i Helsingborg. Ekipaget lotsas till kontrollplatsen vid Långeberga. Bakom ratten sitter en polsk chaufför och ganska omgående misstänker man att allt inte står rätt till. Föraren är nu misstänkt för drograttfylleri, säger trafikpolisen till tidningen Proffs.

Trafikpolis Peter Ban berättar att hans kollega, Farid Umeflod, stoppade ekipaget som var på väg norrut på E6. Peter assisterade sedan under den fortsatta kontrollen.
– Vi såg ganska omgående att föraren var en som missbrukat narkotika under en längre tid, förklarar Peter Ban.

Redan när poliserna tittar in i hytten, förstod man vad man hade att göra med.
– Det var en sådan syn i hytten. Och chauffören visade alla tecken på drogmissbruk. Ett sannolikt långvarigt sådant.

Reaktionen på förarens pupiller, hans tal och rörelser stärkte polisernas misstankar.
– Han skyllde först på allt möjligt som till exempel att det var kallt, att han inte hade ätit och att han druckit energidrycker.

Men eftersom de båda trafikpoliserna inte endast sysslat med trafik i sin anställning inom myndigheten utan även med ingripandeverksamhet, har de god erfarenhet av narkotikamissbrukare.
– Sakta men säkert ”skalade vi av” hans berättelse och så småningom kom vi nog ganska nära sanningen, förklarar Peter Ban.


Föraren visiterades och
fick lämna urinprov på platsen. I ena fickan hade han en glasampull som innehöll någon form av substans. Även en hundpatrull kom till platsen för att söka igenom hytten.
– Röran i hytten blev en verklig utmaning för hunden, konstaterar Peter.

Den fyrbenta polisen markerade på en del ställen, men hittade inga gömda substanser. Föraren togs sedan till sjukhuset för blodprovstagning.

Föraren fick böter på 3 800 kronor och polisen omhändertog hans körkort som nu kommer att skickas till de polska myndigheterna. Föraren sitter i skrivande stund och väntar på att en kollega ska komma och hämta både honom och lastbilen. Men hans största oro är det som väntar honom när han kommer hem.
– Han funderade mycket över vad hans fru skulle säga.

Eftersom polisen för tillfället saknar möjlighet att kontrollera digitala färdskrivare, kunde man inte avgöra hur mycket föraren hade kört. Om en person använder till exempel amfetamin, vilket vi understryker att vi inte känner till i dagsläget om den aktuella föraren gjort, kan denne lättare hålla sig vaken under längre tid än vad som annars är fallet.

Peter Ban saknar ett analysverktyg.
– Vi är ju så klart i stort behov av ett fungerande sådant, avrundar han och tillägger att han och kollegan i det här fallet är tillfreds med att ha fått bort en yrkesförare som misstänks för att ha kört under påverkan av narkotika.
Vi är sannolikt många som håller med de båda poliserna.

Foto: Göran Rosengren, arkiv

Om artikeln

Publicerad: 2018-09-26 16:57
Kategori: Nyheter
Taggar: Drograttfylleri Helsingborg Trafikpolisen