Danmark rekryterar chaufförer – från fängelset

Chaufförsjobb tilltalar många interner på danska fängelser. Internerna får i dessa veckor därför besök av transportbranschens roadshow som presenterar transportsektorns goda arbetsmöjligheterna för dem.

Precis som andra länder, råder det chaufförsbrist även i Danmark där det beräknas saknas cirka 2 500 chaufförer det kommande året, skriver utbildningsföretaget Dekra i ett pressmeddelande.

Det är Transportens Utvecklingsfond i samarbete med Kriminalvården, High Five och Dekra som under maj och juni besöker åtta öppna anstalter. De kommer med en spektakulär Volvo showtruck och bjuder in interner för ett snack om framtiden efter avtjänat straff.
– Ingen annan bransch är så uppsökande som transportbranschen är, säger Kirsten Marie Thyssen, utbildningsvägledare på Renbaeks Fängelse.

Hon framhåller just ensamarbetet som bra för den som under en längre tid varit frihetsberövad då det kan ta tid att komma in i lag ute på arbetsmarknaden.
– Några har från början idéer om i vilken riktning de vill gå. Andra har ingen aning om vad de vill göra efter avtjänat straff.

Roadshowen visar att det tar relativt kort tid att få tung behörighet tills du får arbete, inte minst nu när det råder chaufförsbrist.
– De får en insikt om en arbetsmöjlighet många inte ens tänkt på, sammanfattar Thyssen.

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-14 16:38
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark fängelse Rekrytering Utbildning