Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

Klart idag – 2,4 miljarder till Postnord

EU-kommissionen godkände i förmiddags räddningsplanen för krisande Postnord. I klartext betyder det att Postnord, tack vare ett rejält kapitaltillskott, kommer att räddas.

Den danska och svenska staten skjuter in 1,7 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 2,4 miljarder svenska kronor för att täcka upp företagets ”röda siffror”.

Det är främst företagets danska del som dragits med förluster i sin verksamhet under de senaste åren, något man tror beror på att danskarna har digitaliserats i större utsträckning än broderlandet i öster med sjunkande antal ”fysiska brev” som följd.
– Med dagens beslut kan PostDanmark fortsätta att uppfylla sin skyldighet att tillhandahålla samhällsomfattande tjänster och dess sociala och ekonomiska funktion, utan att olagligt snedvrida konkurrensen”, skriver EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i samband med beslutet, rapporterar Finans.dk.

Danmarks finansminister Kristian Jensen menar, att trots att de största förlusterna ligger i den danska verksamheten, måste även den svenska verksamheten ses över.
– Det finns också ett behov av att kontrollera den svenska delen, annars betyder måndagens EU-godkännande av Postnords räddningsplan inte mycket, säger han i ett uttalande till Finans.dk.

Läs även:

Postnord får statligt miljardstöd

Om artikeln

Publicerad: 2018-05-28 15:20
Kategori: Nyheter
Taggar: Ekonomi EU-kommissionen PostDanmark PostNord