Fotograf: Kjell Olausson / Scania CV AB

Scania vann Green Truck Award – igen

I årets upplaga av det prestigefyllda, tyska testet "Green Truck Award" segrade en Scania R 500 med god marginal. Testet har ett strikt fokus på lägsta förbrukning och Scanias nya lastbilsgeneration ihop med den uppdaterade 13-litersmotorn visade sig åter vara en hård nöt för konkurrenterna.

Med en snittförbrukning på 24,92 liter/100 km och en snittfart på 79,91 km/h på den drygt 35 mil långa tävlingssträckan, var marginalen till tvåan drygt 0,4 liter per varje 100 km. Översatt till en årlig körsträcka på 15 000 mil för en typisk fjärrbil, handlar den skillnaden om i storleksordningen 600 liter per år (eller cirka 3 kubikmeter diesel på fem år).

De senaste 3-4 åren har Scania prisats i hundratals tester och har satt sträck­rekord när oberoende journalister runt om i Europa har genomfört bränsletester. Och sedan september 2016, när Scania introducerade den nya lastbilsgene­rationen för fjärr­trafikapplikationer, har avståndet till konkurrenterna drygats än mer.
– Green Truck Award är ett speciellt jämförelsetest eftersom det fokuserar på den för kunderna kanske enskilt viktigaste faktorn ur kostnads- och hållbarhetsperspektiv, säger Wolfgang Buschan, Product Director, Long-distance, Scania Trucks. Att vi tog hem utmärkelsen i år igen är oerhört smickrande.

Green Truck Award arrangeras av de tyska facktidningarna VerkehrsRundschau och Trucker. Ekipagen, med en tågvikt på 40 ton, körs under strikta former på en slinga mellan München och Nürnberg. Både förbrukning och snittfart övervakas noga och eventuella skillnader i väder- eller trafikförhållandena sorteras bort. Låg förbrukning minskar förstås inte bara kostnaderna, det hänger också samman med ökad energi­effektivitet, minskade CO2-utsläpp och stärkt hållbarhet.

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-27 09:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonstest Green Truck Award Miljö Scania