En manipulerad färdskrivare och tekniska fordonsbrister ledde bland annat till en stämningsansökan mot åkeriet samt körförbud på dragbilen.

Bulgarisk fuskare riskerar böter på 150 000

Polisen: Manipulerade färdskrivare är ”systemhotande”

I slutet av november stoppas ett bulgariskt ekipage för kontroll i Helsingborg. Förutom körförbud på dragbilen, fattade bilinspektörerna även misstankar om att färdskrivaren kunde vara manipulerad. Nu börjar det rättsliga efterspelet.

Det som fick trafikpolis Sören Johansson att besluta sig för att ta en närmare titt på transporten var att dragbilen såg tämligen risig ut.
– Ekipaget på väg söderut men jag tog med det runt till kontrollplatsen på den östra sidan, berättar Sören Johansson.

Bilinspektörerna påbörjar besiktning av dragbilen och trailern. Snart besannades Johanssons misstankar. Dragbilen hade så pass omfattande tekniska brister att den fick körförbud.

När polisen fortsätter sin kontroll, fattas misstankar om att färdskrivaren kan vara manipulerad. En förundersökning inleds om misstänkt dataintrång.

Förundersökningsledaren beslutade bland annat om husrannsakan i lastbilen, kroppsvisitation av föraren samt beslag av lastbilen.

Under den tekniska undersökningen påträffas mycket riktigt manipulationsutrustning. Att detta förekommer är något som bekymrar Sören Johansson.
– Den här typen av brott är systemhotande. Vägtransporter bygger ju på att vi ska kunna kontrollera bland annat tillstånd och kör- och vilotider, vilket ju inte går när till exempel färdskrivaren är manipulerad, menar han.

När vi pratar med Sören Johansson i anslutning till den aktuella kontrollen, i november, har man haft fullt upp med manipulerade färdskrivare.
– Detta är den fjärde manipulerade färdskrivaren som vi upptäcker på kort tid. Den här idag, två i förra veckan och en i veckan innan, sade han till tidningen Proffs då.

Att vi inte har rapporterat om händelsen tidigare, beror på att vi inväntat kammaråklagare Mikael Bäckströms beslut i frågan. Nyligen lämnade han in en stämningsansökan till Helsingborgs tingsrätt i ärendet. I den yrkar han på en företagsbot om 150 000 kronor.

”Brottet har varit av särskilt farlig art då tillvägagångssättet varit förslaget, varit svårupptäckt samt skett med särskilt avancerade metoder. Brottet har begåtts i företagets /åkeriets/ näringsverksamhet och bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, skriver kammaråklagare Bäckström i sin stämningsansökan.

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-08 16:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Företagsbot Manipulation Trafikpolisen