Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.Fotograf: Tungvognscenter Öst

Från konstaterat brott till fängelse – på mindre än 24 timmar

Polisen i Danmark avslöjade en chaufför som försökte använda ett förfalskat dokument som bevis för att han varit ledig. Några timmar senare har chauffören dömts till fängelse, dit han också transporterades med blixtens hastighet. Åkeriet har dessutom betalat böter på motsvarande 75 000 svenska kronor. Och allt blev "expedierat" av de danska myndigheterna på mindre än ett dygn.

När danska Tungvognscenter Öst under tisdagen kontrollerade en bulgarisk dragbil med makedonsk förare, kunde man avslöja att föraren visade upp ett falskt intyg som förklarade att han varit ledig dagarna före han blev stoppad.

När polisen gjorde en husrannsakan i lastbilen hittade man ett kvitto från den tyska polisen för böter efter att föraren varit inblandad i en trafikolycka dagen innan hans ”ledighet” löpte ut. Fordonet som föraren nu satt i var detsamma som varit inblandat i olyckan.

Likaså hittade polisen fraktsedlar och ett dieselkvitto som var daterade för tiden då föraren enligt intyget hade varit ledig.

Ett ledighetsintyg kan innebära att föraren inte behöver redovisa den senaste månadens arbete vid en poliskontroll. ”Förtjänsten” med att förfalska ett sådant intyg kan alltså betyda att föraren kan bryta mot kör- och vilotiderna utan att detta upptäcks av de kontrollerande myndigheterna.

Under dagens tingsrättsförhandlingar valde föraren att erkänna att han körde lastbilen då den krockade i Tyskland. Därmed stod det klart att han kört under den period som ledighetsintyget gällde.

Föraren har nu dömts av det danska rättsväsendet till 30 dagars fängelse samt utvisning med inreseförbud till Danmark i sex år. Domen har han accepterat och han har därför förts till fängelset för att avtjäna sitt straff. 

Åkeriet har fått betala 35 000 danska kronor för att föraren saknade förartillstånd. Utöver det, fick man även betala 15 000 kronor för dokumentförfalskning. Även förarens böter om 3 000 kronor för att denne arbetat olagligt i EU betalades av åkeriet, totalt motsvarande cirka 75 000 svenska kronor.
– Polisen och åklagarmyndigheten är nöjda med att det var möjligt att så snabbt avgöra målet och dessutom föra den åtalade till fängelset innan utvisningen väntar. Detta på mindre än ett dygn, säger specialåklagare Camilla Meding på Tungvognscenter Öst.

Om artikeln

Publicerad: 2018-03-07 16:06
Kategori: Nyheter
Taggar: Politi Rättsfall Tungvognscenter Öst