Fotograf: Svein-Ove Arnesen / Tungt.no

Omtalat tankbilsekipage klampades på Svinesund

Det nya året har bara börjat när Rasta Håby vid Munkedal ännu en gång används av utländska aktörer för egen verksamhet. Bilder kommer snabbt upp på Facebook och många känner igen företaget sedan tidigare. Polisen på Västkusten i Sverige och norsk polis, blir intresserade. Nyligen klampades ekipaget - på Svinesund.

Det handlar om lettiska tankbilsekipage med logotypen ADR Logistika som, enligt ögonvittnen, ska förse utländska dragbilsekipage med bränsle direkt ur tanken på tankbilen.

Den på bilden aktuella tanktrailern har observerats på flera platser inom ett visst geografiskt område på Västkusten vilket fick polisen i Vänersborg att omgående reagera på ett tips som Proffs förmedlade till dem förra veckan. Då stod ekipaget med fördragna gardiner vid en tankstation i Stenungsund, men när polisen en bara en kort stund senare kommer till platsen, är ekipaget borta.

På de fotografier som vi får in till redaktionen, ser vi att den aktuella tanktrailern inte alltid dras av samma dragbil och snart stöter vi på tanktrailern igen när den igår kväll stoppas på Svinesund och Vegvesenet har lagt ut händelsen på sitt twitterkonto. ”Tankbil full med diesel stoppad i kontroll på Svinesund. Allvarliga brister på bromsar och dåliga däck ledde till teknisk klampning tills felen rättats till”, står det.

Proffs kollegor på Tungt.no beger sig till platsen för att undersöka vidare och bekräftar det inträffade. Ekipaget stoppas i en gemensam kontroll av polis, Vegvesen och Tullen. Under tiden börjar tipsen ramla in. TIA Norge är tidigt ute med informationen som delas i Facebookgrupper och blir snart dagens ”snackis”.

Tungt.no talar med kontrolledare Øyvind Grotterød på Svinesunds kontrollplats och han bekräftar att bilen är klampad och att de tidigare mottagit flera tips om att hålla ögonen öppna efter just detta ekipage.
Vad är det för fel?
– När den dök upp, tog vi ut den för en extra kontroll, säger Grotterød. Tullen kontrollerade dokumenten och fann egentligen inget som var fel.

Lasten är således deklarerad och på väg in till en norsk mottagare. Dragbilen i sig är i ordning, men trailern har svaga bromsar, ingen fungerande ABS och dessutom har ett av hjulen låst sig.
– Chauffören uttryckte en stark önskan om att få köra vidare, alternativt tillbaka till Sverige, säger Grotterød. Men vi kan inte ha trafikfarliga ekipage på vägarna och därför klampades fordonet.

Nu måste först trailern tömmas på sitt innehåll innan den får lämna platsen.

Vad vet ni om innehållet? Tung.no, liksom tidningen Proffs, har fått flera tips om att det som deklarerats inte alltid överensstämmer med det verkliga innehållet.
– Vi har ett mycket bra samarbete med tullen på Svinesund och den frågan måste de svara på, avslutar Grotterød.

Tullen vill väldigt gärna veta mer om saken och efter tungt.no:s besök, kommer de att göra en ny kontroll av innehållet i tanken. Tullen på platsen får inte uttala sig till media varför vi inte får veta vad som deklarerats in i landet och inte heller vem som är mottagare. När Tungt.no frågar om de får vara med under kontrollen, får de dessvärre avslag av en (förvisso) trevlig tjänsteman som inte kan göra annat än beklaga. Beslutet ligger högre upp.

Tungt.no insisterar och frågar om de senare kan ta del av resultaten av kontrollen.
– Det är svårt att säga. Troligen måste proven vi tar skickas till vårt laboratorium för analys och därför kan det ta en del tid innan vi får resultaten, avslutar tulltjänstemannen.

 

Om artikeln

Publicerad: 2018-01-18 19:10
Kategori: Nyheter
Taggar: ADR Logistika Diesel Klampning Statens Vegvesen Svinesund