Henrik Sternberg lämnar Lunds Universitet och Sverige för att arbeta på Iowa State University, ISU, i USA.Fotograf: WVU

Cabotageforskare flyttar till USA för att analysera EU-transporter

Nu lämnar Cabotagestudiens Henrik Sternberg Sverige för nya uppdrag i Iowa, USA. Där ska han bedriva än mer djupgående studier av transportbranschen.

Henrik Sternberg är forskaren som bland annat gav oss ”verktyget” Cabotagestudien för att påvisa mer verklighetsförankrade siffror kring utländsk trafik på svenska vägar, men nu lämnar han Lunds Universitet och Sverige för att arbeta på Iowa State University, ISU, i USA.
– Min nya anställning kommer äntligen att ge mig den tid och de resurser jag behöver för att mer djupgående analysera effekterna av EU-direktiven på åkeribranschen, säger han till tidningen Proffs i en exklusiv intervju.

ISU erbjöd honom full finansiering för att helt fokusera på sin forskning om åkeribranschen. Han säger att det är ett stort steg för honom att få gå till ett av världens bästa universitet för logistik. ISU är rankat som nummer sex i världen.

Detta innebär att vi kommer att få se mycket mer forskning av Sternberg framöver.
– Jag kommer fortsätta att vara mycket i Sverige och jobba ännu mer med forskning som hjälper politiker, konsumenter och företag att förstå hur det ser ut på vägarna  i Europa och vilken effekt olika direktiv och lagar faktiskt har på både ekonomi, miljö och arbetsvillkor, säger han.

Ser man internationellt på det, finns det mycket mer forskning på åkeribranschen i USA än i Europa, berättar han och tillägger att i USA väljer universiteten själva ut vilka forskare man tycker har viktiga forskningsområden.
– ISU är ett universitet som förstår att transportbranschen är ett område som behöver prioriteras, säger han.

I Sverige avgör myndigheter och stiftelsers utlysningar vad som är viktigt och forskare får lägga ner enorma mängder tid på att söka pengar för projekt som sedan bland mycket annat ska administreras och avrapporteras. Tid som istället kunnat användas till forskning, säger Sternberg och konstaterar med visst beklagande, att det är allt fler forskare som flyttar till USA då det är ett av få länder där forskning har bra villkor.
– Tittar vi på nobelpriserna de senaste åren så kommer forskarna från hela världen, men i princip alla är anställda vid amerikanska universitet, konstaterar Henrik Sternberg.

Vi önskar Henrik Sternberg lycka till och ser fram emot allt nytt vi kommer att kunna få ta del av senare.

Om artikeln

Publicerad: 2018-01-04 09:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Cabotagestudien Henrik Sternberg Iowa State University Lunds Universitet Transportforskning