Fotograf: Volvo Lastvagnar

Kinesiska Geely blir största ägaren i AB Volvo

Cevian Capital säljer hela sitt aktieinnehav i AB Volvo till kinesiska Geely, som har förbundit sig att köpa aktierna så snart förvärvet godkänts av berörda myndigheter.

Köpet av Volvoaktierna omfattar 88,47 miljoner A-aktier och 78,77 miljoner B-aktier vilket motsvarar 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna och utgör det största ägandet i AB Volvo mätt i kapital och det näst största i antal röster.

Geely, som idag äger Volvo Cars, blir nu den största ägaren även i Volvo Lastvagnar. Köpeavtalet skrevs i lördags, den 23 december.
– AB Volvo kommer nu att leda branschen in i en ny fas. Överenskommelsen innebär att ?AB Volvo får en ny stor och engagerad aktieägare med betydande expertis inom strategiskt viktiga områden för framtida värdeskapande, så som elektrifiering, självkörande fordon, connectivity och den kinesiska marknaden, kommenterar Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell.

– Vi är mycket glada över att ha kommit överens med Cevian Capital om att förvärva dess aktier i AB Volvo, vilket kommer att göra oss till störst aktieägare mätt i kapital i ett i ?många avseenden världsledande företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av kommersiella fordon. Med våra erfarenheter från Volvo Car Group respekterar och värdesätter vi den skandinaviska historien och kulturen, ledande marknadspositioner, avancerade teknologier och miljökompetenser hos AB Volvo. Vi kommer att stödja ?AB Volvos styrelse och ledning i deras fortsatta genomförande av den nuvarande strategin, säger Geely Holdings ordförande Li Shufu.

Enligt överenskommelsen har Cevian Capital avtalat att sälja samtliga 88,47 miljoner A-aktier och 78,77 miljoner B-aktier i AB Volvo till både Nomura International Plc och Barclays Capital Securities Limited. Nomura International Plc och Barclays Capital Securities Limited har förbundit sig att sälja aktierna till Geely Holding, och Geely Holding har förbundit sig att förvärva aktierna efter att nödvändiga tillstånd lämnats.

Att Volvo Cars kinesiska ägare nu köper in sig i AB Volvo är inget som bekymrar Christer Gardell.
– Jag tänker inte så mycket kring det förutom det faktum att de har gjort ett väldigt bra jobb som ägare i Volvo Cars vilket gav oss ytterligare tillförsikt i att lämna över ägandet till Geely. Det är fantastiskt vad som skett med bolaget om man jämför med vad som skett under Fords ägande. I övrigt gör vi inga reflektioner, säger Gardell till Göteborgsposten.

I skrivande stund har Volvos B-aktie fallit med 1,63 procent Stockholmsbörsen sedan den öppnade för dagen.

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-27 11:59
Kategori: Nyheter
Taggar: AB Volvo Ekonomi Företagsäffärer Geely Industrivärlden Volvo Cars