Personer och fordon på bilden har inget med artikeln att göra.Fotograf: Göran Rosengren, arkiv

Social dumpning ledde till beslag av 112 fordon

Belgiska polisen beslagtog 112 lastbilar efter rapporter om social dumpning. Det uppges att lönerna är så låga som 400 Euro per månad.

Den 19 november 2017, kunde vi i italienska Trasporto Europa läsa att belgisk polis beslagtagit 112 lastbilar från ett slovakiskt företag som verkar i nära samarbete med ett välkänt belgiskt transportföretag.

Trasporto Europa skriver att den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws har rekonstruerat ett komplicerat upplägg med hjälp av källor från Arbetsinspektionen och den belgiska fackföreningen BTB-ABVV. Enligt rekonstruktionen ska det belgiska transportföretaget North Sea Express ha gett vägtransportuppdrag till det slovakiska företaget East Transport Leasing som i sin tur bemannar sina lastbilar med förare rekryterade från Rumänien anställda via en lokal agentur.  

Myndigheterna ska ha utfört en inspektion hos det belgiska företaget och då beslagtagit 112 fordon av det slovakiska bolaget som används som underleverantör. Efter att en säkerhetsdeposition betalats den 21 november, hävdes beslaget.

Nu utreds om det finns underlag för att åtala North Sea Express ledning för att bedriva social dumpning. Så kan det vara om det exempelvis visar sig att förarna på ett eller annat sätt dirigerats av det belgiska företaget eller om det slovakiska företagets lastbilar systematiskt körs via huvudkontoret i Zeebrugge.

Het Laatste Nieuws rapporterar också att några av förarna ifrågasatt Zeebruggeupplägget och hävdar att de upprepade gånger bett om ett belgiskt kontrakt utan framgång. En av dem påstår han har en månadslön på 400 Euro, plus en dagpenning på 40 Euro och att han ständigt bor i lastbilen på en gård där det finns två duschar för 112 personer.

I ett uttalande avvisar en talesperson från North Star Express anklagelserna och vad det slovakiska bemanningsföretaget beträffar, säger en lokal vägtransportsammanslutning vid namn Cesmad, att det är ett bra företag som har bett myndigheterna kontrollera att allt överensstämmer med gällande regler för vägtransporter.

BTB-ABVV berättar för Het Laatste News att man bland annat fått uppgifter om att förarna dirigerats via telefon av en kvinna med ett litet barn i famnen. Nu reser man till Slovakien för att undersöka företaget.

Om artikeln

Publicerad: 2017-11-27 09:27
Kategori: Nyheter
Taggar: Beslag Het Laatste Nieuws Kvarstad North Sea Express Rättsfall Trasporto Europa