Smugglade över 74 kilo narkotika i lastbil

I dag åtalas en 39-åring vid Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullverket stoppade honom med cannabis och kokain till ett värde av cirka 25 miljoner kronor i missbrukarledet.

Det var i slutet av mars när den misstänkte chauffören stoppades vid färjeläget i Helsingborg som tullpersonalen fattade misstankar och tog ut lastbilen för kontroll. I ett väl dolt utrymme i lastbilens golv och i hytten upptäcktes totalt 74,5 kilo narkotika som bestod av 10 kilo kokain och 64,5 kilo cannabis förpackat i över 80 paket.

Kokainhalten i det beslagtagna kokainet var avsevärt högre än normalt, cirka 95 procent. Det innebär att kokainet kan spädas ut flera gånger och värdet på narkotikan ökar.

Ett parti kokain av den här storleken har ett uppskattat värde mellan 7 och 12,5 miljoner kronor och värdet på cannabisen uppskattas till mellan 4,5 och 12,9 miljoner kronor i missbrukarledet.

I Tullverkets utredning har framkommit att chauffören nekar till brott. Om den misstänkte döms riskerar han fängelsestraff i den övre delen av straffskalan.

Under 2016 beslagtog Tullverket 49,12 kilo kokain och 695,18 kilo cannabis.

Om artikeln

Publicerad: 2017-10-17 11:44
Kategori: Nyheter
Taggar: Helsingborg Narkotika Rättsfall Smuggling Tullverket