Den vita Volvon har bevisligen körts yrkesmässigt utan tillstånd. Proffs har fått ta del av en mängd dokumentation som styrker detta. Här lastas bilen inför ett nytt uppdrag.Fotograf: Läsarbild Den vita Volvon har bevisligen körts yrkesmässigt utan tillstånd. Proffs har fått ta del av en mängd dokumentation som styrker detta. Här lastas bilen inför ett nytt uppdrag.Fotograf: Läsarbild

Förlängda Armen Åkeri AB

Full åkeriverksamhet – utan trafiktillstånd

Ett nybildat svenskt åkeri skrev avtal med stora kunder och började sedan köra deras gods - trots att man vid tillfället saknade trafiktillstånd. Beställaransvaret aktualiseras åter.

Den 15 juni i år registrerade Förlängda Armen AB ytterligare ett bolag, Förlängda Armen Åkeri AB. Johnny Wallman är vd i båda bolagen. Åkeriet skaffade samtidigt ett antal fordon varav flera är distributionsbilar av så kallad ”korridormodell” som kan köra såväl kylda som frusna varor samtidigt.

Den 29 junifick Transportstyrelsen in deras ansökan om trafiktillstånd för tio bilar och Transportstyrelsen uppskattade, med normal handläggningstid, att tillståndet borde vara klart innan mitten av september.

Information som redaktionen fick ta del av gör gällande att fordonen varit i trafik sedan 24 juli, en del från 1 augusti. Vi tog kontakt med Wallman fredagen den 18 augusti för att fråga varför bilar satts in i trafik utan tillstånd.
– Jag har haft semester, svarade han. Jag måste kontrollera det du säger.

Vi frågade om han som vd inte borde veta om han har bilar i trafik eller inte, men han säger att även om han är vd och har det övergripande ansvaret, kan han inte ha alla detaljer helt klara. För att underlätta, mejlade vi frågorna till honom.

Han återkommer med svar på en del av frågorna och bekräftade starten av åkeriverksamheten och att tanken är att man med åkeriet ska köra för Förlängda Armen AB, men att det ska ske på lagligt sätt. Vilka deras kunder är, ville han inte kommentera.

Wallman har också förtydligat internt att deras fordon absolut inte fick användas innan tillståndet var klart. Men det är väl dokumenterat att era fordon faktiskt gått i yrkesmässig trafik sedan 24 juli.
– Så vitt jag vet, ska vi ha lejt in resurser eller lånat ut chaufförer till åkerier för att klara av våra uppdrag i Förlängda Armen AB, förklarade han.

Johnny Wallman var på tjänsteresa och sade att det är många kanaler att gå igenom för att se om det vi säger stämmer eller inte och behövde få några dagar extra på sig för detta.

Det tar inte många minuter att få våra uppgifter om tillståndslösa fordon bekräftade av Transportstyrelsen, varför vi satte en deadline för svar idag (måndag) men vid publiceringen hade Wallman, trots påminnelse, inte återkommit med fler svar.

Vi konstaterar också att på eftermiddagen idag (måndag), fick åkeriet sitt tillstånd för tio fordon.

Det som har skett, aktualiserar åter beställaransvaret. Ett åkeri, utan trafiktillstånd kan tillskansa sig konkurrensfördelar vid exempelvis upphandling genom att skriva avtal med företag där de intygar att de ska följa gällande lagar och regler.

Proffs har tagit kontakt med företag som skrivit avtal med Farmen. Ett av avtalen de skrev på, hade startdatum den 24 juli. Vid den tidpunkten hade Farmen inget trafiktillstånd. Hur företagen ser på sin roll som beställare och hur andra aktörer påverkades av att Farmen fick avtal, återkommer vi snart till. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-08-21 17:23
Kategori: Nyheter
Taggar: Beställaransvar Förlängda armen åkeri AB Trafiktillstånd