Lars Lindgren är märkbart bitter över det som hänt. - Någon vill mig riktigt illa, säger han. (infälld bild från Aftonbladet.se)Fotograf: Göran Rosengren

Transportbasen i exklusiv PROFFS-intervju

Vidlyftig representation – för 250 kronor/dag

Transportarbetareförbundet bedriver ett aktivt och omfattande, internationellt arbete. För förbundets ordförande, Lars Lindgren, innebär det omkring 300 dagars arbete per år. Nyligen publicerade Aftonbladet ett tv-inslag där man framställer Lindgren på ett allt annat än smickrande sätt. 
- Ja, man har ju hängt ut mig som alkoholist. Det lär jag ju få leva med under lång tid. 
Aftonbladet grundar sitt reportage på Lindgrens "vidlyftiga representationer", som utslaget per arbetsdag landar på allt mellan cirka 155 och 250 kronor om dagen, beroende på hur man räknar.

Transportarbetareförbundets ordförande Lars Lindgren har granskats av Aftonbladet TV:s ”200 sekunder”. I inslaget syns Lindgren äta och dricka i några olika sammanhang och reportern, Robert Aschberg, radar upp ett tiotal kvitton där man sedan klippt ihop filmen på ett sätt som får ordet ”sprit” att upprepas som ett mantra.
– Man får mig att framstå som alkoholist, att jag inte gör annat än dricker om dagarna. Man kan ju tro att jag dricker den ena flaskan efter den andra, säger Lars Lindgren till tidningen Proffs.

Lindgren är samlad men uppenbart bitter. Bitter, inte minst på den eller de kollegor som letat fram hans representationskvitton och som sedan gett dem till Aftonbladet.
– Någon vill mig riktigt illa. Man har systematiskt letat fram de kvitton där det har köpts någon form av alkohol. Däremot har man inte tagit fram alla kvitton där det inte har druckits alkohol, som ju verkligen är i majoritet, säger han.

Lars Lindgren har varit ordförande i Transport i cirka åtta år. Varje år jobbar han omkring 300 dagar och en stor del av hans arbete går ut på socialt umgänge med såväl medlemmar och representanter för arbetsgivarsidan som med internationella delegationer under officiella besök hos förbundet.

Lindgrens representation kan vid en första anblick verka omfattande. Men om man pausar Aftonbladets tv-inslag när ett par kvitton visas i bild, kan man konstatera att de ”vidlyftiga representationerna” har kostat omkring 540 kronor per person. Och då ingår även maten i den kostnaden.

Förra årets representation som belastat Lindgrens kreditkort, uppgår till 75 144 kronor. Det betyder en daglig kostnad om 250 kronor, utslaget på 300 arbetsdagar.
– I den summan ingår även en nota från en middag under LO-kongressen där 23 personer deltog. Kostnaden hamnade på 29 000 kronor, förklarar Lars Lindgren.

Om man inte räknar med den sistnämnda notan, sjunker den genomsnittliga representationskostnaden till 154 kronor per arbetsdag.
– Jag anser inte att man ska bjuda folk på mat på McDonalds. Man gör en bedömning från fall till fall och jag menar att jag inte på något sätt har passerat några gränser.

En granskning som tidningen Transportarbetaren har gjort, visar att under Lindgrens representationer hamnar kostnaden för alkohol på allt mellan 159 och 500 kronor per person.
– Det absolut vanligaste är att det dricks vatten till maten, men dessa kvitton är tydligen inte intressanta att visa upp, säger Lars Lindgren.

Aschberg säger inledningsvis i inslaget att Lindgren ”brutit mot förbundets regler”. Något han senare upprepar. Varför håller du dig inte till reglerna?
– Förbundet har inga regler som i detalj bestämmer hur mycket alkoholen får lov att kosta. Det handlar om att göra en bedömning vid varje enskilt tillfälle, förklarar Lindgren och tillägger att man har en oskriven policy som innebär att man tillåts dricka två glas vin eller öl till maten.

– Men som sagt, oftast dricks det vatten. Om jag hade druckit så mycket sprit som man kan få intrycket av i tv-inslaget, hade jag inte orkat med mitt jobb.

För Lars Lindgren innebär Aftonbladets reportage att han troligtvis har en tuff tid framför sig för att återupprätta medlemmarnas förtroende. Något han är väl medveten om. Att någon i förbundet har avsikten att skada honom är uppenbart.

Den här gången var det dina kvitton som någon lämnade ut, men vad innebär det om man plötsligt får för sig att lämna ut era framtida förhandlingsstrategier?
– Just det. Man vet ju verkligen inte vem man kan lita på längre. Att man skadat mig är ju en sak, men man tänkte inte på hur illa det här drabbar förbundet, menar han.

 Den personliga skadan tror Lindgren blir svårläkt.
– Ja, man har ju hängt ut mig som alkoholist. Det lär jag ju få leva med under lång tid, menar han.

Enligt källor som Proffs har talat med, finns det en falang inom Transport som vill få bort Lars Lindgren som ordförande för att själv kunna ta över posten. I juni är det dessutom dags för Transport att välja ordförande för de kommande fem åren. Och då inslaget bland annat visar videobilder från Almedalen i somras, kan man tänka sig att det finns en noggrant utformad strategi bakom Aftonbladets ”avslöjande”, som i det avseendet kom ganska lägligt.
– Jag vill helst inte uttala mig om vad jag tror om din teori. Jag kan bara säga att om jag får fortsatt förtroende kommer vi även fortsättningsvis hålla kollektivavtalet högst upp på agendan.

Aftonbladet: ”Får se om någon har tid”

Proffs har varit i kontakt med Aftonbladet för att ställa frågor kring reportaget och det sätt som de framställer Transportarbetareförbundet och dess ordförande på. Reportern Natalia Kazmierska svarar när vi ringer och hon får sedan frågorna skickade via e-post.
Därefter blir det tyst.

Vi kontaktar Natalia på nytt för att kontrollera att hon verkligen fått vårt mejl och varför hon i så fall inte svarar.
– Jag får se om någon har tid att svara på det i dag, säger hon via telefon och berättar att de har ”så mycket att göra”.

Vi påtalar för henne att vi vill ha svaren senast kl. 16.30 idag.
– Vi har som sagt mycket att göra och vi måste prioritera vad som är viktigast att göra i dag, avslutar hon.

Därefter kommer ett mejl från Natalia:
”Syftet med programmet var att visa hur Transportarbetareförbundets ordförande säger en sak men själv gör något annat när det kommer till förbundets alkoholpolicy. I övrigt har vi inga synpunkter.”

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-23 16:12
Kategori: Nyheter
Taggar: 200 sekunder aftonbladet Lars Lindgren Representation Transportarbetareförbundet