Fotot är taget vid ett annat tillfälle.Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild

Fuskande åkerier avslöjades på löpande band

Det blev ett par dyra dagar för två utländska åkerier då de dristat sig till att försöka fuska med både färdskrivare och vägavgifter i Danmark. Under tisdagen och onsdagen fick de båda åkerierna i fråga punga ut med böter på sammanlagt motsvarande 145 000 svenska kronor.

I onsdags kontrollerades en bulgarisk lastbil av Tungvognscenter Syd på den Sønderjyske motorvägen i höjde med Kolding. I hytten befann sig två personer, tillika syskon och ägare av fordonet i fråga.

När ekipaget undersöktes av polisen, avslöjades att dragbilens färdskrivare hade manipulerats.

Bröderna såg för gott att erkänna sitt tilltag och fick betala 34 000 danska kronor (motsvarande drygt 45 000 svenska) innan de kunde fortsätta färden mot Spanien, dit de var på väg.

Samma dag kunde poliser från samma distrikt avslöja en annan utländsk transportör som inte följt regelboken. Det lettiska åkeriet hade struntat i att betala den danska vägavgiften.

Det visade sig strax att samma åkeri i tisdags fått betala 15 000 danska kronor (cirka 20 000 svenska) för samma förseelse – men för ett annat fordon.

I gårdagens fall kunde polisen konstatera att den aktuella bilen hade tillbringat en månad i Danmark – utan att under hela perioden ha betalat en enda krona i vägavgift.

Man skojar som bekant inte med den danska polisen. Igår fick han återigen öppna plånboken och lämna över 60 000 kronor (drygt 80 000 svenska) i böter för att polisen skulle lämna lastbilen ifrån sig. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-09 18:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Manipulation Trafikbrott Tungvognscenter Syd Vägavgift