Fordonen på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren

Turkisk åkeriverksamhet fick böta 550 000

Rätten i danska Sønderborg dömde idag en turkisk åkare till dryga böter, bland annat för att hans chaufförer vid upprepade tillfällen har brutit mot kör- och vilotiderna.
Även chaufförerna i fråga fick känna den beska smaken av den danska bötestariffen.

Åkeriägaren dömdes att betala 289 000 danska kronor (cirka 385 000 svenska) efter att hans bilar vid tre tillfällen under andra halvåret 2016 blivit föremål för kontroll av danska Tungvognscenter Syd. Kontroller som visade att chaufförerna hade haft stora problem med att hålla sig till kör- och vilotidsreglerna.

Tungvognscenters vidare undersökning visade också på felaktigheter på både bilarna och på företagets tillstånd.
– Åkeriägaren mötte upp vid rättegången och förklarade att han hade avskedat två chaufförer som inte klarade av att hålla sig till kör- och vilotidsreglerna, förklarar specialåklagare Pernille Moesborg.

Pernille berättar vidare att åkeriägaren erkänt brister på färdskrivarutrustningen i en av bilarna samt att åkeriet saknade tillstånd för att utföra transporter.
– Domaren fastställde bötesstraffen efter gällande tariff och såg ingen anledning att frångå den, tillägger Pernille Moesborg.

De två chaufförerna närvarade inte under rättegången men dömdes likväl. Den ene får böta 71 500 danska kronor (cirka 95 000 svenska) och frånkändes rätten att köra i Danmark i 2,5 år.

Den andre får böta 55 000 danska kronor (cirka 73 000 svenska).

Sammanlagt kostade kalaset alltså motsvarande drygt 553 000 svenska kronor.

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-23 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Rättsfall Tungvognscenter Syd Turkiet