Grisarna fick vända tillbaka igen efter åkeriets svinaktiga beteende. Grisen på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.

620 grisar fick ”returbiljett” efter färdskrivarfusk

I tisdags stoppade danska Tungvognscenter Syd en polsk djurtransport som i lasten hade 620 grisar. En vecka tidigare hade samma ekipage stoppats och kontrollerats och polisen började nu misstänka att något inte stod rätt till med kör- och vilotiderna.

Ingen rök utan eld, misstankarna visade sig vara befogade. Vid närmare efterforskningar kunde polisen konstatera att bilens färdskrivare kunde stängas av med fjärrkontroll.

Ekipaget beslagtogs och undersöktes sedan grundligt. Fjärrmanövreringen monterades så klart bort.

För att åkaren ska få tillbaka sin bil, måste han nu betala ett förskott på de böter som väntar honom om 150 000 danska kronor, vilket motsvarar närmare 200 000 svenska. Han måste dessutom betala en verkstadsräkning för demonteringen av utrustningen för att kunna köra vidare med bilen i lagligt skick.

Och grisarna då, hur går det för dem? De fick åka tillbaka till avsändaren med en annan transportör.

Rättsprocessen fortsätter och även chauffören kan se fram emot en tingsrättsförhandling, vilket sannolikt kommer att leda till böter även för honom samt förbud att köra i Danmark en tid framöver.

Om artikeln

Publicerad: 2017-02-03 12:03
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Djurtransport Färdskrivare Manipulation Tungvognscenter Syd