Bananer är tunga, något som chauffören i den här bilen fick klart för sig under måndagen.Fotograf: Roger Ogemar

Överlast och olovlig körning:

Transporten som gick ”bananas”

I Västerås stoppas det emellanåt fordon som bjuder på lite överraskningar. 
Detta är ytterligare ett exempel. Vi får kalla denna för ?bananbilen?.

I Västerås har det bjudits på fordon med smuggelgods där föraren såväl förare som passagerare fåt plötsliga magåkommor då de påkommits med att ha gömt begagnade batterier i däck och skulle lasta av dessa själv,ett fellastat trailerekipage där chauffören för hand fick stuva om sin last av brädor, Skrotbilen och så har vi den välbekanta Tivolibilen.

Den 24 oktober kommer så ett nytt tema – bananer. Bilinspektör Erik Sjögren kom ikapp en liten, svenskregistrerad lätt lastbil, öster om Västerås på E18. Han tyckte den såg nerlastad ut och tog in den på kontrollplats Karleby. 

Väl där, konstaterades att föraren hade ett irakiskt körkort med översättning. Dock hade giltighetstiden för det gått ut i mars i år. Dessutom var mannen folkbokförd i Sverige sedan april i år, vilket innebar att detta var olovlig körning. Vid vägning konstaterades dessutom att fordonet, lastat med sju pallar bananer, vägde 5 020 kilo. 194 procent överlast, med andra ord.

Föraren kontaktade företaget, en svensk fruktgrossist, som fick skicka två andra bilar till platsen för att få plats med bananerna samt en ny förare att ersätta den första med. När den första bilen kom till platsen, visade det sig att fordonsskatten inte var betald.

Det blir böter för den obetalda fordonsskatten och polisen går vidare med den olovliga körningen samt överlasten.

Om artikeln

Publicerad: 2016-10-25 16:47
Kategori: Nyheter
Taggar: Banantransport Bilinspektör Överlast Trafikpolis Västerås