Tack vare vakna tullare i Helsingborg förhindrades det här ekipaget, med den rattfulle chauffören, att bege sig ut i trafiken.

Full Vos-chaufför stoppades av tullen

Under natten mot onsdagen stoppar Helsingborgstullen ett polskregistrerat trailerekipage i färjeläget. Den polske chauffören fick blåsa i tullens alkomätare, vilken gav ett positivt svar.

Det visade sig att chauffören hade 0,34 promille och därmed tog polisen hand om körkortet. Mannen förhördes och släpptes strax före klockan sex på onsdagsmorgonen. Tullen kontaktade sedan trafikpolisen för att få hjälp med att flytta ekipaget, vilket en bilinspektör tog hand om.

På Vos huvudkontor i Holland, är man beklämd over det inträffade. Talespersonen Proffs tar kontakt med, säger att det är pinsamt för hela teamet och att det naturligtvis påverkar varumärket negativt.
– Vi har nolltolerans för alkohol i bilarna och vi genomför egna kontroller, även slumpmässigt, men ändå sker dessa händelser beklagligt nog, säger han. Det är inte acceptabelt på något sätt.

Chauffören i det här fallet kommer från Polen. Upplever du att östeuropeiska förare mer ofta än andra förare kör alkoholpåverkade?
– Nej, svarar han. Vi har förare från många olika länder och jag ser inte att något av dem sticker ut.

När vi frågar vad som händer när en förare påkoms alkoholpåverkad under körning, svarar han som förut: Vi har nolltolerans för detta.

Denna förare förlorade sitt körkort och polisen beslagtog även bilnycklarna, men Vos talesperson säger att man måste lösa transporten för klientens skull. Hur det löstes just i detta fall, har han inte hunnit inhämta detaljer kring.

Kommer ni att hjälpa föraren hem?
– Fordonen, godset och föraren har vi ansvar för, säger han. Vi kommer att se till att han lämnar landet och reser hem.

Hur ska ni arbeta för att detta inte ska ske igen?
– Som jag redan sade, har vi egna alkokontroller, men vi gör många andra saker också såsom noggranna kontroller av nya förare samt om de har alkohol i historiken och i våra kontrakt samt i förarnas manualer, framgår vår nolltolerans mot alkohol mycket tydligt. Naturligtvis kommer vi nu att tala med föraren för att utröna vad som låg bakom och se om vi kan lära av fallet för att kunna göra ännu mer i framtiden, avslutar talespersonen.

Om artikeln

Publicerad: 2016-09-15 15:01
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilinspektör Rattfylleri Tullen Vos Logistics